12/19/2012

Szilva torta

A pitesütés nem egy túlzottan bonyolult tevékenység. Könnyedén variálható, bárki könnyedén elkészítheti és valahogy mindig finom.


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 300 g liszt
  • 140 g vaj
  • 60 g porcukor
  • csipet só
  • 1-2 ek hideg tej
  • 1 ek tejföl
  • 1 tk őrölt fahéj
A töltelékhez:
  • 800 g szilva
  • 150 g nádcukor
  • 1 ek 100%-os citromlé vagy 1 citrom leve
  • 1 ek kukoricaliszt
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 3 maroknyi török mogyoró durvára törve  
  • 2 ek. szilvalekvár
Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és egy kemény egynemű tésztává gyúrjuk. Gombócot gyúrunk belőle, majd fóliába tekerjük és a hagyjuk a hűtőszekrényben pihenni legalább 1 órát.
Közben a szilvát megmossuk, és feldaraboljuk. Egy tálban hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, fahéjat. 
A sütőt 180 Celsius fokra előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kivajazott és kilisztezett pitesütő formába fektetjük. Erre halmozzuk a szilvás mixet. Szépen eligazgatjuk. Megszórjuk kukoricaliszttel, és csurgatunk rá szilvalekvárt. Ne felejtsük el a sütőbe tolás előtt durvára tört török mogyoróval meghinteni.
Előmelegített sütőbe toljuk és addig sütjük, míg szép barna színt nem kap. Ez kb. 40-45 percet vett nekem igénybe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése