12/16/2012

Oliebollen - holland szilveszteri fánk

Ha beköszönt a hideg, Hollandiát elözönlik az "oliebollenkraam"-ok, ahol minden földi jó és finomság fellelhető. Szinte minden nagy szupermarket mellet találunk egy ilyen pavilont. Az illata már messziről csábít.
Itt árulják a holland mazsolás fánkot, az oliebollen-t, mely november végétől egészen március végéig kapható. Szilveszter éjszakája nálunk virsli nélkül, a hollandoknak a fánkocskák nélkül elképzelhetetlen.

Oliebollenkraam


Hozzávalók:
  • 800 g liszt
  • 2 tojás
  • 40 g kéz meleg (majdnem olvadt) vaj/margarin 
  • 15 g élesztő
  • 500 ml langyos tej
  • 300 ml langyos víz
  • 5 ek. barna cukor
  • 1 kk. só
  • 1 ek. őrölt fahéj
  •  200 g fehér mazsola (ha nem találnánk, jó lesz a sima is)
  • 200 g vörös mazsola
  • porcukor
  • rum
Elkészítés:

Áztassuk be a mazsolát rum és víz keverékébe úgy, hogy a lé teljesen ellepje. Hagyjuk legalább 15 percig állni benne, vagy amíg a mazsola teljesen megszívja magát. 
Keverjük össze az átszitált lisztet a cukorral és a sóval és fahéjjal. Üssük hozzá a két tojást és morzsoljuk bele a vajat is. Futtassuk fel langyos cukrot tejben az élesztőt, adjuk hozzá. 
Óvatosan kevergetve lassan adagolva adjuk hozzá a tejet és a vizet is. Csepegtessük le jó alaposan a mazsolát, majd keverjük hozzá óvatosan a tésztához.
Takarjuk le a tésztát egy nedves kendővel és hagyjuk kelni. Akkor jó, ha a tészta mennyisége legalább duplájára kelt. 
Melegítsük elő az olajsütőt 180 fokra, majd fagyis kanál segítségével formáljunk kis gombócokat a megkelt tésztából, majd ejtsük bele a forró olajba. Mikor a labdácskák mindenhol szép aranybarnára sültek minden oldalon (közben forgassuk meg), kész is.
Csepegtessük le, vagy papírtörlőre kiszedegetve hagyjuk, hogy minden olajat felszívjon a papír. 
Porcukorral megszórjuk, és még forrón tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése