Ha beköszönt a hideg, Hollandiát elözönlik az
"oliebollenkraam"-ok, ahol minden földi jó és finomság fellelhető. Szinte
minden nagy szupermarket mellet találunk egy ilyen pavilont. Az illata már messziről csábít.
Itt árulják a holland mazsolás fánkot, az oliebollen-t, mely november végétől egészen március végéig kapható. Szilveszter éjszakája nálunk virsli nélkül, a hollandoknak a fánkocskák nélkül elképzelhetetlen.
Oliebollenkraam |
Hozzávalók:
- 800 g liszt
- 2 tojás
- 40 g kéz meleg (majdnem olvadt) vaj/margarin
- 15 g élesztő
- 500 ml langyos tej
- 300 ml langyos víz
- 5 ek. barna cukor
- 1 kk. só
- 1 ek. őrölt fahéj
- 200 g fehér mazsola (ha nem találnánk, jó lesz a sima is)
- 200 g vörös mazsola
- porcukor
- rum
Elkészítés:
Áztassuk be a mazsolát rum és víz keverékébe úgy, hogy a lé teljesen ellepje. Hagyjuk legalább 15 percig állni benne, vagy amíg a mazsola teljesen megszívja magát.
Keverjük össze az átszitált lisztet a cukorral és a sóval és fahéjjal. Üssük hozzá a két tojást és morzsoljuk bele a vajat is. Futtassuk fel langyos cukrot tejben az élesztőt, adjuk hozzá.
Óvatosan kevergetve lassan adagolva adjuk hozzá a tejet és a vizet is. Csepegtessük le jó alaposan a mazsolát, majd keverjük hozzá óvatosan a tésztához.
Takarjuk le a tésztát egy nedves kendővel és hagyjuk kelni. Akkor jó, ha a tészta mennyisége legalább duplájára kelt.
Melegítsük elő az olajsütőt 180 fokra, majd fagyis kanál segítségével formáljunk kis gombócokat a megkelt tésztából, majd ejtsük bele a forró olajba. Mikor a labdácskák mindenhol szép aranybarnára sültek minden oldalon (közben forgassuk meg), kész is.
Csepegtessük le, vagy papírtörlőre kiszedegetve hagyjuk, hogy minden olajat felszívjon a papír.
Porcukorral megszórjuk, és még forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése