Eljött advent első vasárnapja. Elkészült az adventi koszorú, az adventi naptár megtöltve várja a bélpoklosokat és kíváncsiskodókat. A konyhát belengi a fahéj és a szegfűszeg illata. Igazi karácsony feeling. Odakint csuda hideg van, a holnapi időjárás előrejelzés havazást ígért. Ehhez mi dukál? Forró csoki mandulalikőrrel és természetesen mézeskalács.
Hozzávalók:
- 760 g liszt
- 340 g porcukor
- 2 púpos kanál szódabikarbóna
- 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (helyettesíthető fahéj, porrá tört szegfűszeg keverékével)
- 50 g margarin
- 4 egész tojás
- 4 ek. méz
Elkészítés:
A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, mézeskalács fűszerkeveréket. Hozzáadjuk a margarint, tojásokat, mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben (vagy sütőpapírosban), közepesen meleg sütőben (150-160 Celsius fokon, nem légkeveréses sütési módon) világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.
Cukormáz:
1 tojásfehérjét verjük fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 120 - 150 g porcukrot és igen jól keverjük ki. Legalább 20-30 percig kell keverni!!!!!
Piros festés:
Tojásfehérjét, porcukrot és piros ételfestéket keverünk össze úgy, hogy mindenütt egységes színű és ne foltos legyen.
Ha a mézeskalácsok elkészültek, elképzelhető, hogy egy napig még kicsit kemények, de ha nem spóroltuk ki belőle a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva teljesen biztos, hogy meg fog puhulni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése