11/23/2012

Speculaas avagy Spekulatius

Itt a második hétvége, mikor a gyerekek kitehetik cipőcskéjüket ajándék reményében. 
Több ország is ismeri a speculaas nevű kekszet, az amerikaiak és az ausztrálok például esküsznek rá, hogy ez nem speculaas hanem Dutch Windmill Cookies (whatever :D). Valószínűleg azért, mivel ezeknek a kis kekszeknek az autentikus formája ténylegesen a holland szélmalom (lsd. az én kiszúróformámat is). Nekünk magyaroknak ez a karácsonyi keksz a mézesbáb nevet viseli. Mint ahogy pepernoten, kruidnoten és a taai-taai  (infokért és képekért klikk ide) is, a speculaas is igazi őszi/téli édesség Hollandiában, és kevés helyet leszámítva kizárólag Sinterklaas (=holland Mikulás) érkezésének időszakában kapható.
Jellegzetes fűszerei a fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom, gyömbér és fehér bors.
A speculaast kétféleképp készítik Hollandiában is. Vagy speculaas kiszúróformával bájos kis figurákat formáznak belőlük, vagy egyszerűen kisodornak egy jókora darabot és egészben sütik meg.
Így egészben sütve kapjuk a speculaasbrokkent
Én idén a kiszúróforma használata mellett döntöttem, de hosszú még ez az időszak és olyan finom, hogy lehet megszáll még az ihlet és egész táblát is sütök belőle.

Hozzávalók:
  • 1 cup liszt
  • 1/2 cup barna cukor
  • őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom és gyömbér ízlés szerint (legalább 1 tk. mindegyikből)
  • 1/2 tk. citromhéj reszelék
  • 1/2 tk. só
  • kb. 80 g hideg vaj
  • kb. 1/4 cup jéghideg víz

Elkészítés:

Az összes száraz hozzávalót elkeverjük egy tálban. A vajat kés segítségével kicsi darabkákra vagdossuk és hozzáadjuk. A vizet óvatosan adagolva öntjük hozzá, méghozzá annyit, hogy szép labdácskát tudjunk formálni a tésztából. Ha ragacsos, akkor már túl nedves. /Bevallom én ezen ponton egyszerűen megkóstolom a tésztát, hogy leellenőrizzem az ízét, és ha hiányolok valamilyen fűszert például, akkor hozzáadom./ Jól átgyúrom a tésztát, hogy minden egyenletesen elkeveredjen benne.
Ezután fogjuk, labdácskát formálunk belőle újra, majd ezt becsomagoljuk fóliába, és hűtőszekrénybe tesszük egy órácskára. 
Közben a sütőt 175 Celsius fokra előmelegítjük. A jól megdermedt tésztánkat 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és annak megfelelően formázzuk, hogy kekszecskéket akarunk-e avagy inkább a tábla mellett döntünk.
1. Kekszek: kilisztezzük a formát, belenyomkodjuk a tésztát, és a kekszecskéket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Ha nincs fa speculaas kiszúróformánk, fogjunk egy hagyományos formát. Avagy a kétoldalú speculaas kiszúróformát (talán ennek a legegyszerűbb a használata.)
2. A kinyújtott tésztából tetszés szerint téglalap alakú darabokat vágunk ki. Sütőpapírra fektetjük őket. Sütés közben magától berepedezik majd. 
A sütési idő kb. 20 perc, avagy míg szép erős barna színt nem kap.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése