11/23/2012

Holland almatorta avagy hollandse appeltaart

A holland almatorta nagy kedvenc itthon. Ha anyósomékhoz megyünk Hollandiába, sosem hagyom ki, hogy legalább egy kicsi szeletet ne egyek belőle. Az almatortának régi hagyományai vannak Hollandiában. Ez elsö szakácskönyv (Een notabel boecxken van cokeryen) például már 1541-ben említi. Hagyományosan a teázás és kávézás elengedhetetlen kelléke, legtöbbször kevés tejszínhabot nyomnak a tetejére, és úgy fogyasztják.


Hozzávalók: (24cm-es tortaforma)
A tésztához:
  • 250 g liszt
  • 175 g vaj (szoba hőmérsékletű)
  • 80 g cukor
  • 2 tojás (1 1/2 a tésztába és 1/2 a megkenéséhez)
  • 1 tk. őrölt fahéj
A töltelékhez:
  • 1 kg. savanykás alma (én most kivételesen birsalmát használtam, mert az volt itthon)
  • 50 g cukor
  • 70 g mazsola
  • 3 tk. őrölt fahéj
Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet, a vajat, cukrot, fahéjat, 1 1/2 tojást egy tálban. Jól gyúrjuk össze, majd a tészta 3/4-t nyújtsuk ki, és kivajazott tortaformába helyezzük bele, majd a peremét szépen igazgassuk el. 
Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra.
Hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magházukat és kockázzuk fel őket. Keverjük össze 50g cukorral, a mazsolával és az őrölt fahéjjal. Töltsük meg vele a tortánkat. 
A maradék tésztából csíkokat formálunk, és szépen berácsozzuk velük a tortánk tetejét. Vigyázzunk az illesztéseknél, jól nyomkodjuk össze, nehogy sütés közben elváljanak egymástól. 
A torta tetejét kenjük meg a maradék tojással, toljuk be a sütőbe, és süssük kb. 60 percig, amíg szép barna lesz. 

Tipp: adhatunk a töltelékhez egy maroknyi cukrozatlan, durvára tört diót, mogyorót vagy mandulát is. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése