11/23/2012

Appelflappen

Az appelflap (többesszáma appelflappen) szintén a holland konyha egyik finomsága, melyet gyakran ajánlanak és szolgálnak fel teázáshoz, kávézáshoz. Mi magyarok talán az almás táska névre tudnánk elkeresztelni. Jellegzetessége, hogy leveles tésztából készül, és kristálycukorral, valamint őrölt fahéjjal szórják meg, mielőtt a sütőbe tolják, ahol aztán csinos aranybarnára sütik őket. 

Hozzávalók:
  • 1 csomag fagyasztott leveles tészta (ha lehetőségünk van rá, válasszunk olyat, ami már eleve téglalapokra van vágva, így nem kell bajlódnunk a tészta beosztásával, valamint a fagyasztott kicsit vastagabb, mint a rolád)
  • 500 g savanykás alma
  • 35 g mazsola
  • 25 g cukor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. Összekeverjük a mazsolával, cukorral és a fűszerekkel.
A leveles tésztát kiolvasztjuk, majd kicsikét megsodorjuk egy lisztezett deszkán, de ne nyújtsuk ki túl vékonyra. (Igazából sodrás nélkül is tökéletes)
A tésztadarabkák közepébe kevés tölteléket kanalazunk, majd háromszög alakúra hajtjuk a tésztát. A kis csomagokat sütőpapírra fektetjük, a széleit jól megnyomkodjuk, nehogy szétnyíljon.
Egy felvert tojással megkenjük a tetejét, így szépen fog csillogni. Ezt követően megszórjuk cukorral és fahéjjal.
170 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk,  és addig sütjük míg szép aranybarna színt nem kapnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése