11/12/2012

Pirított hagymás kenyér

Szeretem a hagyma ízét és párom is rajong érte. Sajnos nem nagyon kedveljük a szupermarketekben kapható kenyereket, mivel nagyon tömör textúrájúak és meglehetősen savanykás ízűek. Ezért ha nem elősütött bagett (ami legalább a friss kenyér érzetét kelti), akkor saját készítésű, frissen sült pékáru kerül az asztalra.  
A recept a Dr. Oetker könyvsorozat Kenyérsütés 2. című könyvéből származik.

Hozzávalók:
  • 200 ml víz
  • 150 g tejföl (én joghurtot használtam hozzá)
  • 1 csapott teáskanál só
  • 75 g pirított hagyma (elkészíthetjük saját magunk is, még egyszerűbb azonban a boltban beszerezhető verzió)
  • 250 g búzaliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csapott teáskanál cukor

Elkészítés:

A tésztához először a vizet, tejfölt, sót és pirított hagymát töltjük a kenyérsütő gép sütőformájába. Ezután hozzáadjuk a búzalisztet, tönkölylisztet, szárított élesztőt és a cukrot. A készülék fedelét lezárjuk, majd programot választunk, és a kenyeret a használati utasítás szerint megsütjük.
A sütés befejezése után a kenyeret sütőpapírral letakart tortarácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.

Ötlet: a pirított hagymás kenyér jól illik salátákhoz és mártásokhoz. Akár croutont is készíthetünk belőle.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése