10/18/2012

Tejszínes zöldségleves

Bujkált a hűtőben egy anyukámtól kapott, csodaszép karfiol. A kert tele a nagyobbnál nagyobb répákkal, akadt borsóm is, így adta magát a leves. Így született ez a testet-lelket melengető étek, amely nagyszerű hűvös őszi illetve téli napokra.

Hozzávalók:
  • 1 kisebb méretű karfiol
  • 3 sárgarépa
  • 3 maroknyi zöldborsó (lehet fagyasztott is)
  • 1 ek. olaj
  • 1 liter zöldségleves alap (vagy víz zöldségleves kockával összekeverve)
  • 200 ml (főző) tejszín
  • őrölt fehér bors
  • csipet őrölt kömény
  • csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:

Mossuk meg, majd daraboljuk fel a karfiolt. Egy fazékban olajat forrósítunk, majd hozzáadjuk a karfiol darabokat. Ízesítjük sóval, borssal, köménnyel és szerecsendióval. Erre öntjük a zöldségleves alapot. Főzzük kb. 10 percig (vagy amíg elkezd a karfiol megpuhulni)
Időközben: mossuk, hámozzuk és szeleteljük fel a sárgarépát. Adjuk hozzá a leveshez, és főzzük, amíg meg nem puhul. Ezt követően kerül a levesben a borsó (nagyon hamar megfő, így csak akkor dobjuk a levesbe, mikor a többi zöldség már elkészült.)
Adjuk hozzá a főző tejszínt (akinek kedve van hozzá használhat habarást is, én nem tartottam szükségesnek.) Még egyszer átforraljuk, és forrón tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése