10/17/2012

Gyümölcsös-túrós kölesmálé

Őszintén megvallva, még sohasem volt dolgom kölessel. Az én családomban nem épp gyakori étel. Fejfájást okozott az is, hogy vajon hol lehet beszerezni, mikor megtaláltam ezt a recepet. Örömmel jelzem, hogy a nagy hipermarketekben, valamint drogériák bio részlegén árulják. 
A gyümölcsös-túrós kölesmálé eredetileg Szabó Imre receptje, amely megjelent "A karcagi molnárételek" c. könyvben, és a 2011-es "Ország tortájának", a kölestortának alapjául szolgált. 

Hozzávalók:
  • 500 g hántolt köles, meleg vízben többször átmosva
  • 2000 ml tej
  • 1 csipet só
  • 70 g margarin
  • 250 g túró
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 7 tojás
  • 7 ek. cukor
  • 400 g friss gyümölcs (én meggyet használtam, de lényegében bármi megfelel)
  • 200 ml tejföl
  • 200 ml gyümölcslekvár (a gyümölcsrátétnek megfelelően)
Elkészítés:

Közepes lángon, folyamatos kevergetés közben a kölest a tejben egy csipetnyi sóval megfőzzük. Azután a margarint beletesszük, és jól összekeverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A túrót a vaníliás cukorral és ar eszelt citromhéjjal összekeverjük, majd a kihűlt masszába dolgozzuk. a tojások sárgáját 6 ek. cukorral kikeverjük, a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd mindkettőt óvatosan a masszába forgatjuk. Egy magas falú tepsit vagy hőálló tálat margarinnal kikenünk vagy sütőpapírral kibélelünk, a kölesmasszát beleöntjük és elsimítjuk úgy, hogy kb. 5 cm magas legyen. A gyümölcsöt vagy a lecsöpögtetett befőttet a kölesmáléra egyenletesen szétterítjük, és egy kicsit belenyomkodjuk. A lekváart és a tejfölt kanállal a tetejére csorgatjuk, majd 180 C-ra előmelegített sütőbe (légkeveréses sütőben 165 C) toljuk, és 45 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése