10/03/2012

Paradicsomleves

Nagy a boldogság, a paradicsomom megtáltosodott és ontja magából az érett paradicsomokat! Az idei évben szert tettem fekete és narancssárga paradicsom palántákra (bizony, jól hallottátok, a paradicsom lehet narancssárga és fekete is, sőt igazából fehér is). Egyből sikerült is 2 kilogrammnyit leszüretelni róluk. Volt a kosaramban minden: narancssárga, fekete, hagyományos és koktélparadicsom. A kis koktélparadicsom sosem okoz gondot vagy fejfájást, azt önmagában vagy salátaként egyből felfaljuk. Na de 2 kg?? A családban a töltött paprika és a paradicsomos káposzta szóba se jöhet, így marad a leves. Annak mindenki örül. Most nem kínai paradicsomleves lett belőle, hanem hagyományos jó kis hazai. Én így készítem.

Hozzávalók:
  • 2 kg paradicsom
  • 2 közepes méretű vöröshagyma
  • 2 ek. liszt
  • olaj
  • 200 ml víz
  • só, bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma áttörve
  • cukor ízlés szerint
  • 2 maroknyi száraztészta (én eperlevélkét használtam)

Elkészítés:

Egy nagy fazékban kevés olajon a nagyon finomra (majdnem reszeltre) vágott vöröshagymát megpirítjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, majd a vizet, csomómentesre elkeverjük. Ehhez adjuk hozzá a megmosott, és feldarabolt paradicsomot, majd elkezdjük alacsony lángon főzni (ez eltarthat egy ideig). Sóval, borssal, kevés cukorral, illetve áttört fokhagymával ízesítjük. 
A paradicsomokat addig főzzük, míg teljesen meg nem puhulnak. Ezt követően botmixerrel alaposan összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre és még egy órácskát gyöngyözve főzzük. Ekkor ne felejtsük el megkóstolni, hogy nem kell-e tovább fűszereznünk sóval, borssal, esetleg cukroznunk, illetve nem túl tömény-e az íze (ekkor vizet adunk hozzá). 
Tíz perccel a befejezés előtt hozzáadjuk a tésztát, majd forrón tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése