9/24/2012

Crème brûlée

Oooh egy icipici tálka mennyország. A roppanós karamellréteg alá rejtett vaníliakrém, amely egy bájos  kis szufléformából kacsintgat rád és arra kérlel, hogy fogd a kanalad és TÖRD FEL! Aki látta az "Amélie csodálatos élete" című filmet, az érti, hogy valójában mire is gondolok. 

A recept Gyuricza Eszter (szerk.) Különleges receptek című könyvéből származik.

Hozzávalók:
  • 1/4 cup cukor
  • 2/5 csésze tej
  • 1/2 tk. vanília esszencia
  • 3/4 cup tejszín
  • 5 tojássárgája
  • 2/5 cup barna cukor
  • 1 csipetnyi só
Elkészítés:

Karamellizáljuk a cukor felét, keverjük hozzá a tejet, majd a vaníliaesszenciát, a tejszínt és a sót, és forraljuk fel.
A tojássárgáját verjük habosra a maradék cukorral, majd öntsük hozzá a a karamelles tejet, melegítsük fel, és mielőtt tejforma, vegyük le a tűzről.
Szűrjük át a krémet hőálló tálakba, a tálkákat pedig tegyük előzőleg vízzel feltöltött tepsibe, és helyezzük a sütőbe addig, amíg a krém megszilárdul (kb. 20 perc). A kész finomságokat hagyjuk kihűlni.
A hideg krémet szórjuk meg barna cukorral, tegyük forró sütőbe, és karamelizáljuk a cukrot. 
Díszítsük narancs-, grépfrút-, vagy dinnyeszeletekkel és mentalevéllel. De simán is nagyon finom. Azonnal tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése