A mai napi grillezés fő szerepét a Balkán egyik emblematikus étele, a cevapcici kapta. Ezt az ételt ugyanis szinte az összes nép, mely ott él, magáénak vallja. Horvátországban a horvátok tartják nemzeti ételüknek, Szerbiában a szerbek, Boszniában a bosnyákok és még sorolhatnám. Tehát, hogy senkit meg ne sértsünk, nevezzük csak a Balkán ételének, melyet hol mustárral vagy mustáros hagymával, hol ajvárral, vagy máshol éppen tejföllel vagy joghurttal kínálnak.
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 500 g darált sertéshús
- 500 g darált bárányhús
- 3 közepes fej hagyma
- 1 fej fokhagyma áttörve
- 1,5 ek só
- 1 ek őrölt piros paprika (édes nemes)
- 2 kk. chili por
- 1 ek. őrölt fekete bors
- 1ek. majoránna
- 1 csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
- 2 ek. tárkonyos mustár
- 1 tojás
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 1 ek. olaj
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hagymát meghámozzuk és nagyon finomra aprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk és összenyomjuk.
A húsféléket egy tálban jól összekeverjük, hozzáadjuk az összes fűszert és a tojást, majd kézzel jól átgyúrjuk, hogy minden jól elkeveredjen.
1. Egy deszkán egy nagyméretű kés segítségével egy tömör, hengereket formázunk (kb. 6 cm széles és 3 cm magas). A lényeg, hogy a masszát jól össze kell nyomkodni, különben főzés közben szétesik. Hogy a dolgunkat megkönnyítsük, és könnyebben tudjuk vágni, tegyük a cevapcicinket kb. fél órára a mélyhűtőbe. Ha kicsit megfagyott, vágjuk kb. 3 cm vastagságú darabokra.
A húsféléket egy tálban jól összekeverjük, hozzáadjuk az összes fűszert és a tojást, majd kézzel jól átgyúrjuk, hogy minden jól elkeveredjen.
1. Egy deszkán egy nagyméretű kés segítségével egy tömör, hengereket formázunk (kb. 6 cm széles és 3 cm magas). A lényeg, hogy a masszát jól össze kell nyomkodni, különben főzés közben szétesik. Hogy a dolgunkat megkönnyítsük, és könnyebben tudjuk vágni, tegyük a cevapcicinket kb. fél órára a mélyhűtőbe. Ha kicsit megfagyott, vágjuk kb. 3 cm vastagságú darabokra.
2. Galuskaszaggatónkat is használhatjuk (lásd kép). Ezzel spórolhatunk némi időt, de arra nagyon figyeljünk oda, hogy a kapott hengerek -az előbb már említett okból - tömörek legyenek.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, belehelyezzük a cevapcicit és folyamatos forgatás mellett minden oldalról ropogósra sütjük. Vigyázzunk, nehogy odaragadjon és/vagy odaégjen. Kb. 10 perc
alatt elkészül az étel.
Azoknak, akik professzionálisra szeretnék fejleszteni a cevap készítését, íme egy kis videó. Nekem a galuskaszaggató géppel is nagyon jól működött.
Forrás: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FyXW18ZgdtI
![]() |
Forrás: http://www.haztartasiaruhaz.hu/images/termek/711214_tok_szaggato.jpg |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése