8/28/2012

Hideg körte krémleves fehérborral

Itt van az ősz, itt van újra... s magával hozta a ajándékát, a körtét.

Hozzávalók:
  • 250 ml édes Tokaji aszú vagy Szamorodni
  • 4 g szegfűszeg
  • 1 citrom héja
  • 1 citrom leve
  • 10 db kisebb méretű körte
  • 50 g cukor
  • 3 dl körtelé (100%-os preferálandó)
  • 1 kis pohár joghurt (250 ml)
Elkészítés:

Egy liter vízhez hozzáadjuk az édes tokaji bort, szegfűszeget és egy citrom reszelt héját, majd a keveréket felforraljuk. Finom szitán átszűrjük.
Közben meghámozzuk és felkockázzuk/feldaraboljuk a körtéket és hozzáadjuk a leszűrt léhez, hozzáadjuk egy citrom kifacsart levét a cukrot, majd addig főzzük, míg a körte meg teljesen puha nem lesz. Ez nem tart tovább 15 percnél. 
Ha megfőtt, felöntjük a körtelével és beletesszük a joghurtot.  Várunk, amíg kicsit kihűl. A körtedarabkák felét kiszedjük egy tálkába, a többit a levessel jó alaposan összeturmixoljuk. A levest hagyjuk teljesen kihűlni. Igazából teljesen hidegen a legfinomabb, így akkor a legfinomabb, ha eltölt a hűtőszekrényben pár órát.
Tálaláskor a körtedarabokat a tányér aljára halmozzuk, erre merjük rá a krémlevest.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése