8/16/2012

Csirkemell lecsóval

Végre elmondhatom, hogy leszüreteltem életem első saját termesztésű paprikáját és paradicsomát. Az eseményt hogy és mivel is lehetne jobban megkoronázni mint lecsóval.
A lecsó nemzeti ételünk, melyet mindenki máshogy készít és máshogy szeret. Egyáltalán nem gondolom, hogy bárki is innen lesné el a lecsókészítés rejtett titkait. Ám ahhoz, hogy egy lépéssel teljesebb legyen a recepttáram ezen kicsiny blogon, mégis arra a következtetésre jutottam hosszas hezitálás után, hogy közzé teszem. 

Hozzávalók:
  • 400 g csirkemell filé felszeletelve
  • 3 kisebb sárga színű paprika
  • 2 kisebb zöld színű paprika
  • 3 kisebb paradicsom
  • só, bors
  • 2 gerezd frissen áttört fokhagyma
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • igény szerint esetleg: víz, szárnyas alaplé, vagy fehérbor

Elkészítés:

Az előkészületekhez a hagymát apró kockára vágjuk, a paprikát megmossuk, kicsumázzuk és felkarikázzuk, valamint a paradicsomot alapos mosás után cikkekre vágjuk.
Serpenyőben kicsi olajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát, majd megpirítjuk úgy, hogy kicsit odakapjon. Véleményem (és a családom véleménye szerint is) a lecsó titka az odakapásban rejlik.
Hozzáadjuk a paprikát, ezt is odapirítjuk kicsit, majd mikor elkezd megszottyadni és pici levet engedni, akkor adjuk hozzá a paradicsom cikkeket. 
Ízesítjük sóval és borssal. A lecsónk akkor van kész, mikor finom szaftos lesz a paprikától és a paradicsomtól (szétfőnek/szétpárolódnak).
Ha elkészült a lecsónk, semmi más teendőnk nincs, mint a vékonyra szelt csirkemell szeleteket besózni és beborsozni. A szeleteket a lecsóra helyezzük, majd így sütjük, mondhatni inkább pároljuk meg. Ha a lecsó nagyon elfőné a levét időközben, akkor pótoljuk víz, szárnyas alaplé, esetleg fehérbor hozzáadásával.
Melegen, rizzsel tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése