7/09/2012

10 dolog a horvát konyháról

Horvátországban tartózkodásunk alatt nem mulasztottuk el az ott lakók viselkedésének, ételeinek megfigyelését, tesztelését sem. Íme megfigyeléseink eredménye: 

1. A horvátok szemmel láthatóan nem rajonganak a gyorséttermekért. Egész ott tartózkodásunk során - kivéve az olyan nagyvárosokat mint Split avagy Zadar ahol is hemzsegnek a gyorséttermek - nem találkoztunk egyetlen egy Mc'Donaldssal, Burger Kinggel, Subway-jel, stb. sem. Ha a gyorséttermi láncok szerelmese, esetleg függője vagy, ez bizony nem lesz a te kedvenc úti célod. Az ország kisebb településein, ha van is gyorsétterem, az általában pršut sonkás (nyílt láng felett füstölt és a bóra szélben szárított sonka), cevapcici szendvicset, hotdogot vagy hamburgert takar (saját értelmezésben). Nem ismeretlenek a nagy márkák, mégis inkább egy "hamisított" saját márkát részesítenek előnyben (pizza hut = pizza cut, burger king = hamburger prince, stb.)
Igazi hamisítatlan horvát pékség tele finomsággal
2. A bor nagyon drága! A borok nagy szerelmese vagyok magam is, de ne feledd! Kétszer is gondold meg, -valóban szeretnél bort rendelni vacsorához?  valóban megengedheti-e magának a pénztárcád?- bármennyire is nógat és ajánlgatja neked a pincér, mivel Horvátországban a boroknak bizony borsos az áruk. Könnyedén kiadhatsz egy pohárkára 130 kunát, egy üvegért szupermarketben megvásárolva 30-35 eurot. A sör szintén nagyon finom, ezért érdemes megkóstolnunk (Karlovacko, Ozujsko) és az ára is sokkal barátibb.
Horvát palacsinta baracklekvárral töltve
3. A horvát fagyi (sladoled) kihagyhatatlan! A horvátok nagy szerelmesei a fagylaltnak és magunktól sem érdemes megtagadnunk. Bár az ára gombóconként 5 kunát kóstál (ca. 190-200 Ft 2012 nyarán), a gombócok mérete is megközelítőleg egy magyarnak a másfélszerese, esetleg esetben kétszerese. Az íze pedig... hmmm... a kérdés megválaszolását az olvasókra bízom, miután maguk is megízlelték.

Horvát fagylalt
4. A horvát pékségek fantasztikusak! Széles kínálattal, mindig friss áruval és barátságos kiszolgálással ejtettek minket ámulatba és nyerték meg a szívünket. Csak ajánlani tudjuk a bureket (darált hússal, sajttal avagy túróval töltve), a fánkot, horvát rétest (legtöbbször mézes, diós, ritkán almás) és a friss kenyeret! Ha lehetőséged adódik, esetleg édesszájú kisgyermek(ek)kel utazol, kóstold meg a palacsintát, fritule-t és kroštule-t. Megjegyzés: a horvátok, mint minden mediterrán nép, vagy kora reggel, vagy késő délután/este aktívak  = a pékáru megtámadását érdemes ezekre az időszakokra időzítenünk.
Burek darált hússal töltve
5. Az útszéli gyümölcsös és zöldséges standok kínálata ámulatba ejtő. Nem beszélve a piacokról, ahol az idénynek és évszaknak megfelelő minden gyümölcs megtalálható.
6. A szupermarketekben (Tommy, Ribola, Studenac=CBA) tombol a retro, ám minden kapható ami szem-szájnak ingere. A boltok kínálata kielégíti még a nyugat-európai igényeket is. A part menti boltocskák meglehetősen drágák, de érdemes bekukkantanunk a nagyobb szupermarketekbe, ahol az árkülönbség nem tetemes, a magyar árakkal összehasonlítani -lássuk be a magyar árak már nem olyan alacsonyak, na  -, így nem igazán érdemes 15  hűtőtáskányi élelemmel (elég lesz 5 is :-D ) nekivágni a nagy útnak.
ui: Ha mégis hűtőtáskával felpakolva indulnánk neki a nagy útnak, ne feledjünk el a Horvátországba bevihető élelmiszerek mennyiségének, fajtájának szabályozásába betekinteni!!!!!
Kroštule és fritule
7. Hvar sziget a napfény, a levendula és a későn fekvők szigete. Itt a legolcsóbb a vászontasakokban és kicsiny labdacsokban árusított levendula illatosító, de a többi, turisták által kedvelt helyhez viszonyítva, relatíve jó áron (még továbbra is meglehetősen borsos áron) szerezhetjük be itt hőn áhított levendulamézünket, vagy levendula olajunkat is.
8. A levesnek nincs különösebben nagy szerepe a horvátok étkezésében, nem úgy mint Magyarországon. Ha mégis esznek, az általában parázson, agyagedényben főtt halászlészerűség. 
A levendula szigete, Hvar
9. A horvát kávé (kava) finom és jó minőségű, kissé zaccos török kávéhoz hasonló, így ha ezt nem szeretjük, akkor inkább másfajta kávét rendeljünk. A turisták által nagyon látogatott, mondhatni felkapott helyeken, természetesen sokféle más kávét is kínálnak, érdemes tehát megkérdezni a pincért.
Horvát kávé
10. A horvátok a magyar konyhával ellentétben kevesebb sót és borsot használnak, így néha úgy érezhetjük egy-egy étel esetében, hogy kissé ízetlen. Aki sósabban illetve borsosabban szereti az ételeket (velem ellentétben), annak sem kell halálra rémülnie, minden az asztalon mindig megtalálható a só, bors, olívaolaj és balzsamecet kvartett.

+1. A horvát kiszolgálás vicces, laza és lezser, mégis tisztelettudó, udvarias és nagyon kedves. Az éttermek, kávézók, stb. személyzete egyáltalán nem feszengő, modoros vagy kelletlen, ám bátran vállalják a véleményüket, ha az étlap kínálatáról kérdezzük őket. Ez a szemlélet mutatkozik meg az öltözékükön is. A fekete-fehér duó továbbra is megmarad, ám sokszor párosul flip-flop papuccsal, nők esetében harisnya nélkül (még a legelegánsabb éttermekben is). Az angol és/vagy német (legtöbbször és, nem pedig vagy) nyelvtudás pedig egyetlen helyen sem marad el. Tőlünk 10-ből 10 pont jár ezért!

Dubrovnik este
Kavicsos tengerpart Hvar szigeten


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése