6/26/2012

Horvátország ízei

Egy horvátországi vakáció -legyen az egy hét vagy egy hónap - felborzolja minden szunnyadó érzékünket, többek között az ízlelő bimbóink unott nyugalmát is. Idilli, napsütötte tengerpartok, apró, eldugott halászfalvak és hamisítatlan délszláv ízek paradicsoma. Kóstolhatsz pršutot- a méltán híres füstölt sonkát-, bureket, halat, tenger gyümölcsét avagy birkát, melyet aztán leöblíthetsz egy pohárka finom borral. 

Tenger gyümölcsei rizottó
Bármerre is jársz, igazán nem jelent gondot a könnyű esti séta után egy hangulatos tengerparti vendéglőben vacsorázni, melynek teraszáról az Adria kékségében gyönyörködhetünk.

Leggyakoribb előétel a pršut, amely egy tradicionális horvát, levegőn szárított sonka. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval vagy juhsajttal (pl. pagi juhsajt) körítve tálalják. Nem aratott nálam osztatlan sikert az ajvár elnevezésű másik előételük - párom azonban ette, mint kacsa a nokedlit- amely nem más, mint paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából készített püré. 

Tenger gyümölcsei spagetti
Szinte minden étterem kínálatában felfedezhetjük a halat, rákot, kagylót, osztrigát és még megannyi fantasztikus tengeri finomságot. Ha Horvátország bármely tengerparti részére -az ételek a tengerparton és az ország belsejében meglehetősen eltérőék - sodor minket a sors, semmiképp se hagyjunk ki a tenger gyümölcsei rizottót, vagy tenger gyümölcsei spagettit. 
A halat (riba) legtöbbször egészben, egyszerűen csak grillezve szolgálják fel, és némi friss zöldséggel, esetleg rizzsel vagy hasábburgonyával körítik. Ha időd engedi, ne szalaszd el a lehetőséget, hogy részt vegyél egy hal pikniken!

Horvát almás rétes
Kedvelt főételnek számít a bárány. Zarad tipikus étele a roston, vagy nyárson sült bárány, a janjenita.

Desszertnek bátran ajánlom a fagylaltot (sladoled) avagy a rétest (štrudla vagy savijača) -mert bizony a horvátok is ismerik és készítik-, melyet dióval, mézzel vagy almával töltenek.

A horvát borok világhírűen elismertek és finomak. A partvidéken elsősorban a vörösborok kedveltek, Isztriában a teran, merlot és cabernet, délen pedig az opolo, plavac, dingac és postup nevű borok élvezik az osztatlan sikert a borkedvelők körében. Természetesen a fehér borokat kedvelők sem maradnak ital nélkül, nekik a malvazija, zlahtina, posip, kujundzsa és grk nevezetű borokat ajánlanám leginkább.

A sorból nem maradhat ki a horvátok szilvapálinkája (šljivovica) sem, amely nemcsak remek aperitif, de megannyi étel alapanyagaként is szolgál.
Az erősebb italok szerelmesei sem panaszkodhatnak, ha Horvátországba látogatnak. A magyar pálinkához hasonló rakia, a fehér ürömből készített savanyúlikőr, a maraska pelinkovac, avagy a Zadar mellett növő savanyú Marasca cseresznyéből, desztillálással készített likőr, a maraschino megannyi emlékezetes baráti beszélgetés csendes társa lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése