6/19/2012

Pörkölt bográcsban

Süt a nap, kék az ég, mindenki éhes, finom illat terjeng a kertben (és az egész környéken), a férfiak körbeállják a tüzet, készül a pörkölt.

Hozzávalók a pörkölthöz:
  • 2000 g sertéslapocka
  • 3 közepes méretű vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes méretű piros kaliforniai paprika
  • 3 paradicsom
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 2 dl víz
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • pirospaprika
  • 4 ek. sertészsír
  • 3 kk. Erős Pista
  • 3 ek. szójaszósz
Hozzávalók a galuskához/nokedlihez:
  • 1 kg liszt
  • 2-3 tojás
  • 2 tk só
  • víz a tészta állagának megfelelően
  • víz a galuska kifőzéséhez
Elkészítés:

A bográcsban megolvasztjuk és felhevítjük a zsírt. Üvegesre pirítjuk rajta a vöröshagymát, fokhagymát. A fokhagymánál vigyázzunk, nehogy megégjen, különben keserű lesz! 
Kisebb hővel, vagy a bográcsot magasabbra állítva pirospaprikát adunk hozzá, majd jöhet is a kockára felvágott hús. Hagyjuk, hogy a hús mindenütt megpiruljon a hagymás zsíron, majd hozzáadjuk fűszereket, szójaszószt, Erős Pistát és a vizet és hagyjuk, hogy 1,5 órán át tovább párolódjon. Ha nagyon elfőtte a levét, pótoljuk vízzel. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, valamint a vörösbort és további 2-2,5 órán át hagyjuk főni. Közben megkeverjük.

A galuskához összekeverjük a hozzávalókat és annyi vizet adunk hozzá, hogy galuska állagot kapjunk. Vizet forralunk egy nagy fazékban, és galuskaszaggatóval a fazékba szaggatjuk. Pár percig főzzük és amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és egy tálba tesszük a galuskákat. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése