Süt a nap, kék az ég, mindenki éhes, finom illat terjeng a kertben (és az egész környéken), a férfiak körbeállják a tüzet, készül a pörkölt.
Hozzávalók a pörkölthöz:
- 2000 g sertéslapocka
- 3 közepes méretű vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 közepes méretű piros kaliforniai paprika
- 3 paradicsom
- 4 dl száraz vörösbor
- 2 dl víz
- só, bors
- őrölt kömény
- pirospaprika
- 4 ek. sertészsír
- 3 kk. Erős Pista
- 3 ek. szójaszósz
Hozzávalók a galuskához/nokedlihez:
- 1 kg liszt
- 2-3 tojás
- 2 tk só
- víz a tészta állagának megfelelően
- víz a galuska kifőzéséhez
Elkészítés:
A bográcsban megolvasztjuk és felhevítjük a zsírt. Üvegesre pirítjuk rajta a vöröshagymát, fokhagymát. A fokhagymánál vigyázzunk, nehogy megégjen, különben keserű lesz!
Kisebb hővel, vagy a bográcsot magasabbra állítva pirospaprikát adunk hozzá, majd jöhet is a kockára felvágott hús. Hagyjuk, hogy a hús mindenütt megpiruljon a hagymás zsíron, majd hozzáadjuk fűszereket, szójaszószt, Erős Pistát és a vizet és hagyjuk, hogy 1,5 órán át tovább párolódjon. Ha nagyon elfőtte a levét, pótoljuk vízzel. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, valamint a vörösbort és további 2-2,5 órán át hagyjuk főni. Közben megkeverjük.
A galuskához összekeverjük a hozzávalókat és annyi vizet adunk hozzá, hogy galuska állagot kapjunk. Vizet forralunk egy nagy fazékban, és galuskaszaggatóval a fazékba szaggatjuk. Pár percig főzzük és amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és egy tálba tesszük a galuskákat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése