Ooh, azok a fantasztikus németországi hétvégék a dunkles Weizenbierrel meglocsolt Schweinebratennel és az ehhez dukáló Kartoffelknödellel és Blaukrauttal. Fáj a szívem, hogy már nem ott élek. No de sebaj, ezt az életérzést hivatott ez a recept felidézni. Ezúttal a Blaukraut (lila káposzta) elmaradt, mert nem találtam sehol vörösáfonyalekvárt :(, de szerintem így is isteni íze lett.
Hozzávalók:
- 1,5 - 2 kg Schweinebraten (disznósült)
- 250 g disznócsont
- 1 ek. őrölt kömény
- 1 ek. őrölt paprika
- olaj
- 2-3 sárgarépa
- zellergumó / fehér répa
- 1 póréhagyma
- 1 közepes méretű hagyma
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- disznózsír
- húsleves alaplé
- 1 üveg barna búzasör (dunkles Weizenbier)
A húshoz készítünk egy őrölt paprikából, őrölt köményből, sóból és borsból álló marináddal bekenjük, majd alufóliába csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap, kb. 4 órával az étkezés előtt nekilátunk az előkészületeknek.
A húst egy tűzálló pecsenyesütőben disznózsíron minden oldalára lepirítjuk. Ehhez a sütőt 250 fokra melegítjük elő, majd a pirítást a bőrös oldalával kezdjük, majd minden oldalán elvégezzük ugyanazt a műveletet (15 perc a bőrös felén, 10-10 perc a többin).
Ezt követően hozzáadjuk a csontot és további 30 percig tovább pirítjuk. Időközben felszeleteljük a hagymát, negyedekre vágjuk a fokhagymát és feldaraboljuk a zöldségeket, majd a húshoz adjuk és felöntjük egy kevés alaplével és sörrel. Ekkor a sütőt lecsavarjuk 180 fokra és megközelítőleg 2,5 órán keresztül pároljuk. Ne felejtsük el a húst sörrel és alaplével időről időre meglocsolni!
Hogy a 2,5 órát hasznosan töltsük, nekiláthatunk a burgonyagombóc elkészítésének, amihez 1 kg hámozott, főtt burgonyát megtörünk, összekeverjük 0,5 kg liszttel, 30 g vajjal, 1 tojással, sóval és reszelt szerecsendióval, és tésztává gyúrjuk. A tésztából gombócokat formálunk és gyöngyözve forró vízben addig főzzük, míg a gombócok fel nem jönnek a felszínre.
Végre elkészült a disznósültünk, letelt a 2,5 óra. Ekkor kivesszük húst a tálból, pici időre félretesszük, majd a szószt és a zöldségeket egy szűrőn átszűrjük. Gyorsan visszatesszük a húst a már kikapcsolt, de még tűzforró sütőben, és tálalásig ott tartjuk.
Az átszűrt lét egy serpenyőbe tesszük és szószt készítünk bele (=felforraljuk és egy teáskanál ételsűrítőt adunk hozzá).
Kész is volnánk. A sültet felszeleteljük, tányérra halmozzuk, meglocsoljuk a szósszal és burgonyagombócokkal körítjük. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése