1/22/2012

Csirke szaté mogyorószószban

Ha valamit már az első napomon megtanultam, az az, hogy a hollandok mennyire rajonganak az indonéziai és ázsiai ízekért. Ez a recept is párom specialitása, ami a család magyar felének is nagy kedvencévé vált.

Hozzávalók: 
A csirke marinálásához:
  • csirkemellfilé (személyenként kb. 200 g)
  • só, bors
  • fokhagyma por (az áttört fokhagyma darabkái rajta maradnak a húson, de ízlések és pofonok... )
  • csipetnyi gyömbér por
  • szójaszósz
  • worchestershire szósz
  • olaj (ha lehet mogyoróolaj)
  • fanyársak
Mogyorószószhoz:
  • só, bors, fokhagymapor
  • csipetnyi őrölt gyömbér
  • szójaszósz
  • worchestershire szósz
  • pár csepp citromlé
  • tej
  • cukor
  • sambal olek vagy Erős Pista
  • mogyoróvaj (natúr, nem a csokis!!)
Elkészítés:

A csirkemellet apró kockákra vágjuk. Egy tálban a marinád hozzávalóit összekeverjük, majd a csirkét hozzáadjuk és 1-2 órán át hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. (Vigyázzunk, hogy a marinád ne legyen túl híg.) Ha ez megtörtént, a csirkedarabkákat a fa nyársakra tűzzük és tűzálló tálban légkeveréses üzemmódon 180 fokon mintegy 15-20 percig sütjük. A marináddal időről időre meglocsoljuk, hogy az amúgy is meglehetősen száraz csirkehús ne száradjon ki. 

Időközben nekilátunk a mogyorószósz elkészítéséhez. Egy lábasba tesszük a szósz hozzávalóit, és gyakori kevergetés mellett  közepes lángon egynemű szósszá főzzük. Közben meg-megkóstoljuk, és igény szerint az ízét és állagát egy-egy hozzávaló további hozzáadásával a saját ízvilágunkra formáljuk, révén, hogy valaki a csípősebb, míg mások a lágyabb szószok hívei.

Tálalás:  főtt rizsre halmozzuk a nyársakat, majd leöntjük a földimogyoró mártással

Tipp: jó időben a nyársakat a kerti grillen is megsüthetjük


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése