Ha valamit már az első napomon megtanultam, az az, hogy a hollandok mennyire rajonganak az indonéziai és ázsiai ízekért. Ez a recept is párom specialitása, ami a család magyar felének is nagy kedvencévé vált.
Hozzávalók:
A csirke marinálásához:
Hozzávalók:
A csirke marinálásához:
- csirkemellfilé (személyenként kb. 200 g)
- só, bors
- fokhagyma por (az áttört fokhagyma darabkái rajta maradnak a húson, de ízlések és pofonok... )
- csipetnyi gyömbér por
- szójaszósz
- worchestershire szósz
- olaj (ha lehet mogyoróolaj)
- fanyársak
Mogyorószószhoz:
- só, bors, fokhagymapor
- csipetnyi őrölt gyömbér
- szójaszósz
- worchestershire szósz
- pár csepp citromlé
- tej
- cukor
- sambal olek vagy Erős Pista
- mogyoróvaj (natúr, nem a csokis!!)
Elkészítés:
A csirkemellet apró kockákra vágjuk. Egy tálban a marinád hozzávalóit összekeverjük, majd a csirkét hozzáadjuk és 1-2 órán át hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. (Vigyázzunk, hogy a marinád ne legyen túl híg.) Ha ez megtörtént, a csirkedarabkákat a fa nyársakra tűzzük és tűzálló tálban légkeveréses üzemmódon 180 fokon mintegy 15-20 percig sütjük. A marináddal időről időre meglocsoljuk, hogy az amúgy is meglehetősen száraz csirkehús ne száradjon ki.
Időközben
nekilátunk a mogyorószósz elkészítéséhez. Egy lábasba tesszük a szósz
hozzávalóit, és gyakori kevergetés mellett közepes lángon egynemű
szósszá főzzük. Közben meg-megkóstoljuk, és igény szerint az ízét és
állagát egy-egy hozzávaló további hozzáadásával a saját ízvilágunkra
formáljuk, révén, hogy valaki a csípősebb, míg mások a lágyabb szószok
hívei.
Tálalás: főtt rizsre halmozzuk a nyársakat, majd leöntjük a földimogyoró mártással
Tipp: jó időben a nyársakat a kerti grillen is megsüthetjük
Tálalás: főtt rizsre halmozzuk a nyársakat, majd leöntjük a földimogyoró mártással
Tipp: jó időben a nyársakat a kerti grillen is megsüthetjük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése