4/06/2015

Koe lo yuk

A koe lo yuk (ejtsd: ku lo/lu jok/juk) egy a 18. század óta készített kínai étel, mely a kantoni konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása is.
Készülhet kockára vágott csirke vagy sertéshúsból, s gyakran kombinálják ananásszal, paprikával vagy hagymával is.
Mi nagyon gyakran édes-savanyú csirkeként ismerjük, Ázsiában azonban nem szokatlan, ha csirke vagy sertés helyett inkább békacombot használnak. Ha ott járunk, érdemes előre rákérdezni, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

Hozzávalók:
  • 300 g csirkemell
  • bors
  • 1 közepes méretű hagyma (aprítógépben pürésítve)
Hozzávalók a tésztához:
  • 2-3 ek.  rész liszt
  • 2-3 ek.  rész kukoricaliszt
  • 1 tk. cukor
  • 1/4 cs. sütőpor
  • só, bors
  • jéghideg víz
Hozzávalók a szószhoz:
  • méz
  • csili szósz (bátran használhatjuk a boltban kapható édes csili szószt)
  • almaecet
  • ananász csili szósz (elhagyható)

Elkészítés:

Kockázzuk fel a csirkemellet. Készítsük el sóból, borsból és hagymapüréből a pácot, majd adjuk hozzá a csirkemell kockákat. Hagyjuk legalább 4 órán át pácolódni. 
A tészta hozzávalóit összekeverjük, s alaposan eldolgozzuk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk  (inkább nokedli tésztához hasonlítanám). 
140 Celsius fokra előmelegített olajban 10 percig sütjük. Kivesszük az olajból, majd konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. 180 Celsius fokra melegítjük az olajat, majd visszatesszük a húst, s aranybarnára sütjük. 
A szósz hozzávalóit is összekeverjük. Beleforgatjuk a kisült tésztás csirkét, majd tüzálló tálban 180 Celsius fokra előmelegített sütőben grill fokozaton 4 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a szósz ragacsos állagot kapott.
Én óriás ráksziromban tálaltam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése