4/19/2015

Barnasörös belga húsgolyók

Mivel még maradt egy adag appelstroop a hűtőszekrényben, szerettünk volna más fogásokat is kipróbálni ezzel a hozzávalóval. A belgák nem csak a stoofvlees-t, de a húsgolyókat is nagy örömmel fogyasztják. Természetesen a barna sör itt is elengedhetetlen hozzávaló, s a friss kenyér mint kötőanyag is meglepő a húsgolyók esetében. A receptet kollégáimtól kaptam, akik mindig ezer örömmel osztják meg kis országuk finomabbnál finomabb fogásait és titkos receptjeit. 

Hozzávalók:
  • 1 szelet kenyér
  • 50 ml tej
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
  • 0.5 ek. kakukkfű apróra vágva
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 250 g darált marhahús
  • 50 g vaj
  • 1 közepes méretű salottahagyma
  • 2-3  gerezd fokhagyma áttörve
  • 0.5 ek. liszt
  • 1 0.33 cl barna sör
  • 1 ek. appelstroop
Elkészítés:

Áztassuk be 5 percig a kenyeret a tejbe. Ha minden tejet felszívott, morzsoljuk kis darabkákra. 
Adjuk a darált húshoz, apróra vágott vöröshagymához, s füszerezzük kakukkfüvel, szerecsendióval, sóval és borssal. Ha alaposan összedolgoztuk, adjuk hozzá a tojást, s jó alaposan gyúrjuk össze. Formáljuk kb. 8-10 gombócot belőle. 
A vajat egy serpenyőben  felforrósítjuk, majd süssük 3 percig a golyócskákat, hogy minden oldalukon megpiruljanak. 
A maradék vajon megpároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a lisztet, majd csomómentesre keverve enyhén barnulásig pirítjuk. Felöntjük a sörrel vigyázva, hogy csomómentes maradjon. Adagoljuk kanalazva. 
Adjuk hozzá az appelstroopot, és szükség esetén ízesítsük sóval és borssal. Ha túl keserünek éreznénk, adjunk hozzá kevés cukrot. 
Adjuk hozzá a gombócokat, s kb. 30 percig alacsony lángon hagyjuk rotyogni. 
Friss salátával és frissen sült hasábburgonyával tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése