8/05/2014

Jókai bableves

Mindig nagyon érdekelt, miért is kapta a Jókai bableves a Jókai Mór nevét, ezért kutatásba kezdtem. A nagy író állítólag nagyon kedvelte ezt a levest, s minden egyes alkalommal, mikor a csodaszép Balatonfüreden járt, ezt a bablevest rendelte. Ez a tény természetesen az emberek emlékezetébe vésődött, s így lett Jókai kedvenc bableveséből az idők során Jókai bableves. 
2005-ben például Jókai bableves főző versenyt is rendeztek Balatonfüreden, híres írónk 180. születésnapja alkalmából.  


 
Hozzávalók:
  • 700 g füstölt csülök
  • 2 pár debreceni kolbász
  • 200 g szárazbab (beáztatást igényel!!)
  • 2500 ml víz
  • 4 db. fehérrépa
  • 6 db. sárgarépa
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 150 ml tejföl
  • 2-3 ek. liszt
  • 1 egész tojás tojás
  • őrölt édes nemes fűszerpaprika
  • olaj
  • só, bors

Elkészítés:

A babot egy éjszakára beáztatjuk. A víz teljesen lepje el, s legalább 2 ujjnyi extra vizet adjunk hozzá.
Másnap a csülköt a babbal együtt, víz hozzáadásával feltesszük főni. A főzési idő által adódott szabad időt kihasználjuk, s előkészítjük a zöldségeket. Meghámozzuk, s felaprítjuk őket. A répákat felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük, a vöröshagymát minél finomabbra vágjuk.  A lisztből és tojásból, valamint kevés sóból készítsük el a csipetke tésztáját. Szaggassuk pici darabokra. Én a kezemmel csipkedtem pici darabokra, minden darabkából ujjaim segítségével kis gombóckákat gyúrtam.
A répákat hozzáadjuk a leveshez, s addig főzzük, míg megpuhulnak. Ha a csülök megfőtt, vegyük ki a levesből, s kockázzuk fel. A kolbászt karikázzuk fel.
Készítsünk vöröshagymás, fokhagymás, fűszerpaprikás rántást. A fűszerpaprika hozzáadásakor húzzuk le a tűzről, ha odaég, nagyon keserű lesz. Adjuk hozzá a leveshez, sűrítsük be. Ezt követően mehet bele a többi hozzávaló (csülök, kolbász, répák). Adjuk hozzá a csipetkét is, s főzzük meg, s forraljuk át még egyszer.
Tálaljuk forrón, ajánljunk hozzá tejfölt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése