4/24/2014

Hagyományos körözött

Bár sokan úgy tartják, hogy a körözött hagyományos magyar étel, ez 'sajnos' nem igaz. Csak hogy pár példát említsünk: az osztrákok Liptauer, a szerpek Urnebes salata, a szlovákok šmirkás néven ismerik. Bárhonnan is ered, mi annyira kedveljük hogy még a húsvéti asztalról sem hiányozhatott. S bár sok módon elkészíthető, ez az én változatom.
Vigyázat, addiktív!

Hozzávalók:
  • 250 g tehéntúró
  • 200 ml tejföl (20%-os)
  • só, bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma áttörve
  • édes őrölt pirospaprika
  • őrölt kömény
  • metélőhagyma (díszítésnek vagy belekeverve)

Elkészítés:

A túrót egy tálba öntjük és villával kissé összetörjük. Hozzákeverjük a tejfölt és az áttört fokhagymát, majd a többi fűszerrel ízlés szerint ízesítjük.

Tipp: Pirítóssal a legfinomabb. Ajánljunk hozzá bátran friss zöldségeket (pl. retek, uborka, lilahagyma, újhagyma, paprika, stb.). Mi gyakran fogyasztjuk mártogatósként, nyers zöldségeket mártogatunk bele.


2 megjegyzés: