Svédországban
a borsólevest már az 1200-as évek óta fogyasztják. Ez a leves volt a híres svéd
író és művész, August Strindberg legkedvesebb étele. " Gudamat "-nak nevezte.
A borsóleves ma már egy viszonylag gyakori étel, különösen a katonaságban és az
iskolákban.
Az összetevők közé tartozik a sárgaborsó,
a húsleves, a főtt sertéshús, a vöröshagyma és sok-sok fűszer
(általában bors, mustár, kakukkfű, majoránna). Az
ärtsoppa képviseli a hagyományos
fajta főzést, melyet egy rusztikus
konyhában főztek meg, s ahol az ételt
nyitott tűzhelyen egyetlen bográcsban, rendszeres kevergetés mellett, növényi és állati nyersanyagokból készítettek.
A svéd
ärtsoppa-hoz nagyon hasonló levest sok országban készítenek, a leghasonlóbbak
azonban véleményem szerint a holland erwtensoep (más néven snert),
a finn hernekeitto és a
német Erbsensuppe.
A receptet egy kedves svéd barátom osztotta meg velem, miután volt szerencsém meghívást kapni ennek a fantasztikus levesnek az elfogyasztására. Ezúton is köszönöm neki az élményt.
Hozzávalók:
- 600 g sárgaborsó
- 2000 ml víz
- 500 g bacon
- 1 közepes méretű vöröshagyma apróra vágva
- 1 zöldségleves kocka
- 1 tk. só
- 1 tk. kakukkfű
- 1 tk. majoránna
- 1/2 kk. őrölt gyömbér
Elkészítés:
Áztassuk be a sárgaborsót 12 órára. Szűrjük le, majd öblítsük át párszor. Öntsük a sárgaborsót egy fazékba, majd öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a leveskockát. Forraljuk fel. Vágjuk apróra a hagymát, és adjuk a leveshez. A bacont is feldaraboljuk, majd a levesbe dobjuk. Ízesítjük a fűszerekkel, és 1 órán át közepes hőmérsékleten főzzük. Közben-közben keverjük meg. Ha a leves túl sűrűvé válna főzés közben, öntsünk hozzá még vizet.
Tipp: Tálaljuk forrón, ajánljunk hozzá édes, magos mustárt és svéd ropogós lapkenyeret (knäckebröd).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése