2/10/2014

Ärtsoppa - svéd sárgaborsó leves



Svédországban a borsólevest már az 1200-as évek óta fogyasztják. Ez a leves volt a híres svéd író és művész, August Strindberg legkedvesebb étele. " Gudamat "-nak nevezte. A borsóleves ma már egy viszonylag gyakori étel, különösen a katonaságban és az iskolákban.
Az összetevők közé tartozik a sárgaborsó, a húsleves, a főtt sertéshús, a vöröshagyma és sok-sok fűszer (általában bors, mustár, kakukkfű, majoránna). Az ärtsoppa képviseli a hagyományos fajta főzést, melyet egy rusztikus konyhában főztek meg, s ahol az ételt nyitott tűzhelyen egyetlen bográcsban, rendszeres kevergetés mellett, növényi és állati nyersanyagokból készítettek.
A svéd ärtsoppa-hoz nagyon hasonló levest sok országban készítenek, a leghasonlóbbak azonban véleményem szerint a holland erwtensoep (más néven snert), a finn hernekeitto és a német Erbsensuppe.


A receptet egy kedves svéd barátom osztotta meg velem, miután volt szerencsém meghívást kapni ennek a fantasztikus levesnek az elfogyasztására. Ezúton is köszönöm neki az élményt.

Hozzávalók:
  • 600 g sárgaborsó
  • 2000 ml víz
  • 500 g bacon 
  • 1 közepes méretű vöröshagyma apróra vágva
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1 tk. só
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 tk. majoránna
  • 1/2 kk. őrölt gyömbér

Elkészítés:

Áztassuk be a sárgaborsót 12 órára. Szűrjük le, majd öblítsük át párszor. Öntsük a sárgaborsót egy fazékba, majd öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a leveskockát. Forraljuk fel. Vágjuk apróra a hagymát, és adjuk a leveshez. A bacont is feldaraboljuk, majd a levesbe dobjuk. Ízesítjük a fűszerekkel, és 1 órán át közepes hőmérsékleten főzzük. Közben-közben keverjük meg. Ha a leves túl sűrűvé válna főzés közben, öntsünk hozzá még vizet.

Tipp: Tálaljuk forrón, ajánljunk hozzá édes, magos mustárt és svéd ropogós lapkenyeret (knäckebröd).  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése