12/04/2013

Zöldbabos csirke curry

Sokan nem tudják, de a curry nem csak magát a fűszerkeveréket jelenti, hanem egy Indiából származó fogalmat is, amelyet minden olyan egytálételre használnak, melynek alapja egy különböző fűszerekkel ízesített tejszínes szósz. A szószhoz húst, halat és/vagy zöldséget adnak. A curry egy főétel, melyet leggyakrabban rizzsel vagy kenyérrel (pl. chapati, naan vagy puri) fogyasztanak. Leggyakrabban használt fűszerek a kömény, curry, kurkuma, gyömbér, garam masala, szegfűszeg és a fekete bors.
A curry mint fűszerkeverék összetétele erősen változó, ám legfőbb alkotóelemei a római kömény, kurkuma és a csilipaprika. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.

Hozzávalók:
  • 500 g csirkemell filé
  • 2 maréknyi egész ceruzabab (ha lehet, legyen friss, de fagyasztott babbal is működik)
  • olaj
  • só, fekete bors, curry, gyömbér, kurkuma, garam masala, római kömény
  • 250 ml kókusztej
  • naan kenyér


Elkészítése:

A csirkemellet megmossuk és ujjnyi vastagságú csíkokra daraboljuk. A ceruzababot alaposan megmossuk, majd mindkét végét levágjuk. Félretesszük.
A csirkemell csíkokat olajból és a fűszerekből álló pácba forgatjuk és legalább fél órát hagyjuk, hogy a hús érlelődjön. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, hozzáadjuk a csirkemell csíkokat, és fehéredésig pirítjuk. Mikor teljesen kifehéredett a hús, hozzáadjuk a ceruzababot és félig puhára pároljuk. Ekkor hozzáöntjük a kókusztejet és alacsony fokozaton legalább 20-30 percig rotyogtatjuk. Közben megkóstoljuk, és ha szükséges, utólag fűszerezzük.
Forrón tálaljuk, tetejét megszórhatjuk friss, apróra vágott korianderlevéllel. Kínáljunk mellé főtt rizst vagy naan kenyeret. 



Hogy teljesen ráhangolódjunk az indiai ízekre és kultúrára, szívből ajánlom ezt a hangulatkeltő kísérő zenét az ősi Indiából. Garantáltan meghittebbé varázsolhatjuk általa a vacsorát vagy az estét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése