12/02/2013

Sütőtök szirup

A tengerentúlon karácsony közeledtével furcsa láz tör ki. Mindenki a jól ismert kávézóláncba (Starbucks) rohan, hogy beszerezze magának a limitál piros papírpoharas bögrék egyikét és persze a közimádatnak örvendő 'pumpkin spice latte'-t, azaz a fűszeres, sütőtökös sziruppal ízesített tejeskávét. 
Ha nincs Starbucks a közeledben, vagy csak szeretnéd magad elkészíteni, íme itt a recept.

Hozzávalók:
  • 1.5 cup víz
  • 1.5 cup barnacukor
  • 4 fahéj rúd + 1 ek. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk. őrölt gyömbérpor
  • 1 tk. őrölt szerecsendió
  • 3 ek. sütőtök püré

Elkészítés:

Egy kis méretű lábasban keverjük össze a vizet a cukorral és közepes hőfokon kezdjük el főzni. Főzzük, míg a cukor teljesen elolvad. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd folyamatos keverés mellett főzzük további 6 percig. Ne forraljuk! Szűrjük át az elkészült szirupot egy apró lyukú szűrőn, és töltsük üvegbe. Felhasználásig tartsuk hűtőszekrényben. Maximum 3 hétig tartható.

Tipp 1: Készítsünk sütőtök ízesítésű lattét. Minden adag eszpresszóhoz adjunk 1.5 evőkanál szirupot.    
Tipp 2: Készítsünk sütőtökös jeges kávét. Keverjünk össze egy adag eszpresszót és 2 evőkanál sütőtök szirupot, majd öntsük fel hideg tejjel. Díszítsük tejszínhabbal.
Tipp 3: Használjuk a szirupot öntetként és édesítsük meg palacsintánkat, Amerikai palacsintánkat, banánkenyerünket, finn banánpalacsintánkat vagy diós-mazsolás kuglófunkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése