12/27/2013

Sajtos naan (indiai lapos kenyér)

A naan (ejtsd nán) egy Nyugat-(Irán, Kurdisztán), Közép- (Afganisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán), és Dél-Ázsiában(India, Pakisztán, Banglades) kedvelt lapos kenyér. Hagyományosan 'köretként' fogyasztják meleg főtt ételek mellé. A név naan/non/nan az irányi nyelvek családjából (perzsa, kurd) származik, és egyszerűen csak annyit jelent, hogy kenyér. A nálunk szupermarketekben kapható naan a dél-ázsiai változat, ahonnan az étel ősileg maga is származik. 
Melegen fogyasztják, vajjal vagy ghee-vel (ejtsd: gí, = tisztított vaj) dörzsölik be. Nem ritkán adnak fekete szezámmagot is a tésztához. Mivel a tészta lágy és könnyen törhető, tökéletesen alkalmazható 'evőeszközként'. Felejtsük el a kést és villát, együnk úgy, mint ők: törjünk egy darabkát a kenyérből, majd egyszerűen kanalazzunk vele egy falatka ételt a szánkba. 

Hozzávalók 4 főre:

  • 240g búzaliszt
  • 200 ml joghurt
  • 8 teáskanál sajt (könnyen olvadó, mint a szendvicssajt, stb.)
  • 2 nagy csipet cukor
  • 2 g élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 60 ml meleg víz


Elkészítés:
 
A lisztet, élesztőt, cukrot, sót, joghurtot és az evőkanál olajt a tálba tesszük. 40 másodpercig egyes fokozaton összekeverjük. Közben hozzáadjuk a vizet, míg egy szép tésztagombócot kapunk. Kiválasztjuk a kettes fokozatot és legalább 5 percig dagasztjuk, hogy a tészta szép lágy legyen. Megszórjuk liszttel, gombócot formálunk belőle, és meleg helyen 3-4 órán át tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük. Ezután a tésztát 4 részre osztjuk és kisodorjuk. A sajtot a közepére tesszük, és a tésztát háromszög vagy félkör alakba hajtjuk.
A naan kenyeret ismét sodrófával kisodorjuk. A naan kenyeret sütőlapra fektetjük és kb.5 perc alatt 260 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Még melegen előételként vagy köretként tálaljuk.
 
Tipp: A sajtot helyettesíthetjük fűszervajjal, de teljesen el is hagyhatjuk. Feldobhatjuk az ízét fekete szezámmag/kerti katicavirág mag (ennek beszerzése Európában bizony nagy fejtörést okozhat, de online boltokban keressétek Nigella seeds néven) hozzáadásával.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése