12/28/2013

Keksz rolád

Ez a recept nagymamám specialitása, minden családi eseményre ezt készíti. Nem múlhat el úgy karácsony sem, hogy ez a finomság ne kerüljön az asztalra és a család ne falná be percek leforgása alatt az egészet. Természetesen mint minden belevaló magyar nagymama, az én mamim is bekötött szemmel, mindenféle méricskélés nélkül is képes elkészíteni mondhatni bármilyen ételt, hát ezt is. Nem volt hát kis feladat megszerezni a receptet, ami alapján otthon is elkészíthettem a kis családnak. Mami mindig kerek Albert kekszből készíti, ahol azonban én lakom, sajnos nem kapható, így négyszögletes háztartási keksszel igyekeztem helyettesíteni. Ha legközelebb ismét elkészítem, ígérem kerek kekszet fogok használni (valahol majd csak találok :-) ), és így is készítek majd képeket. Addig is a szemléltetés kedvéért itt a négyszögletes verzió.


Hozzávalók:
  • 300 ml tej
  • 7 púpozott ek. liszt
  • 3 púpozott ek. kakaó
  • 200 g porcukor
  • 150 ml főzött kávé
  • 1 kocka vaj
  • háztartási keksz/ Albert keksz
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

A lisztet egy fazékba szitáljuk. Hozzákeverjük a porcukrot és a kakaóport, majd hozzáöntjük a tejet és a főzött kávét.  Alacsony lángon sűrűre főzzük. Ha fakanállal kevergetés közben látjuk a fazék alját, akkor értük el a kellő sűrűséget. Ha ezt elértük, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Amikor már langyos, egy egész kocka margarint keverünk el benne. A háztartási kekszeket úgy ragasztjuk össze egymással, hogy egy rudat kapjunk. A rudat körben mindenütt bevonjuk a csokikrémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen. Srégen szeleteljük, így kapjuk a zebra csíkokat. 

Tipp: Érdemes csak tálalás előtt felszeletelni, hogy a krém ne puhuljon meg túlságosan


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése