12/31/2013

Malac pogácsa

A legtöbb konyhai babona talán épp a Szilveszterhez kötődik. Az egyik ilyen babona a malacot körülvevő. Vajon miért kell január 1-jén malacot enni? A babona szerint azért, mert a malac szerencsét hoz a következő évre, hiszen az orrával előre túrja a szerencsét. Lássuk be, malac komának nem szerencsés az újév. 
Ugorjunk hát akkor a többi néphiedelemre. Mi a helyzet a szerencsétlenséget hozó étel fogyasztásával? Íme a válasz: ha babonásak vagyunk, kerüljük újévkor a szárnyas fogyasztását, mert elkaparja a szerencsét, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad.


Hozzávalók:

  • 400 g liszt
  • 250 g vaj
  • 150 g sajt
  • 30 g élesztő
  • 3 tk. só
  • 200 ml tejföl
  • 1 tojássárgája a malackák megkenéséhez

Elkészítés:

Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfutott élesztőt, a sót és a lereszelt sajtot. Összegyúrjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. 
Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra. Köröket szaggatunk belőle, majd a képen látható módon a tetejét éles késsel behasítjuk. Megkenjük egy felvert tojással, majd a füleket visszahajtjuk. Ahány malackafejünk van, annyi aprócska kör alakot vágunk ki a tésztából és megformáljuk az orrát. A malac szemét egész fekete borsból vagy bármely más magból formálhatjuk. Megkenjük az orrát is tojással, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket. Gondoljunk a malackák közti távolságra, a pogácsák sütés közben még nőhetnek.
200 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése