12/30/2013

Aioli - mediterrán fokhagyma szósz

Az aioli egy klasszikus provence-i és spanyol fokhagymaszósz. Hogy melyik országból is származik, heves vitákat vált ki mind a franciákból, mind pedig a spanyolokból egyaránt. Abban viszont mind egyet értenek, hogy az aioli mediterrán finomság. Maradjunk is hát akkor ennél a verziónál. 
A klasszikus aioli kizárólag fokhagyma, olívaolaj, só, bors (és pár csepp citromlé) hozzáadásával készül. Innen ered a neve: fokhagyma (= franciául "Ail") és olaj (= spanyolul "Olio"). Számos különböző verziója ismert és bukkan fel a különböző tájak konyháiban. Van, aki tojássárgáját ad hozzá, van aki dijoni mustárral készíti.
Az aioli  nagyszerű mártogatós (dip szósz), de bátran használhatjuk grillezéshez, fondue-ként, húsokhoz, baguettekhez és kenyerekhez (szerintem legfinomabb a ciabatta-hoz), vagy akár salátákhoz is.

Hozzávalók:

  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze olíva olaj (vagy 1/3 csésze extra szűz és 2/3 csésze nem extra szűz olívaolaj)
  • 1 tojás sárgája (szobahőmérsékletű)
  • bors
  • citromlé ízlés szerint (én 1/4 citrom kifacsart levét használtam)

Elkészítés:

Törjük össze a fokhagymagerezdeket egy mozsárban (vagy préseljük át fokhagymaprésen). Ízesítsük sóval, borssal, majd tegyük egy turmixgépbe. Jó alaposan turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a citromlevet és a tojássárgáját, turmixoljuk össze, majd mintha csak majonézt készítenénk, óvatosan és lassan csurgassuk hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük a gépben. 
Az elkészült aiolit tálkába tesszük, és szobahőmérsékleten tálaljuk.  Ha többet készítek, kicsi csatos vagy kupakos dunsztos üvegbe teszem, majd a hűtőszekrényben tárolom, míg fogyasztásra kerül sor. Ha tálkába tenném, az egész hűtőszekrénynek fokhagyma szaga lenne. 

Figyelem!: Ez a recept nyers tojást tartalmaz! Csak nagyon friss, ellenőrzött forrásból származó tojást használjunk hozzá! Amennyiben bármi okból adódóan nem szabad nyers tojást fogyasztanunk, kerüljük ezt a receptet! 

Tipp: a recept elkészíthető tojás hozzáadása nélkül is. Az eredmény nyilván kicsit hígabb lesz, de az élvezeti értékéből mit sem veszít. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése