11/05/2013

Sütőtökös muffin

Ha ősz, akkor sütőtök! Nagyanyáink anno még csak kizárólag bébipapit főztek belőle, nagy ritkán sütőbe került egy-egy szelet, ám a kreativitás itt ki is hunyt. Pedig ha tudták volna, mit veszítenek! Egy valódi vitamin bombát, mely gazdag kalciumban, cinkben, mangánban, rézben, vasban, foszforban, C-vitaminban, karotinban, biotinban, niacinban, pantoténsavban, A, B1, B2, B6 vitaminokban és folsavban. 
A sütőtök (latin nevén Cucurbita maxima convar) az inkák, a maják és az aztékok hazájában, Közép- és Dél-Amerika trópusi részén őshonos zöldségfajta. Amerika felfedezése után került Európába, s vált hamar közkedveltté.
Ha te is szereted a sütőtököt,

Hozzávalók:
  • 250 g sütőtök
  • 150 g liszt
  • 150 g barna cukor
  • 2 egész tojás
  • 80 ml olaj
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só
Elkészítés:
Ha nem sütőtök pürét használunk, akkor hámozzuk meg és magozzuk ki a tököt, vágjuk darabokra és forró sütőben süssük addig, míg puha állagú lesz. A megpuhult tököt pürésítjük és kihűtjük. Fakanál segítségével keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet, vigyázva, nehogy megtörjük a habot.
Egy muffin sütiformába muffin papírt sorakoztatunk. Elosztjuk a masszát 12 egyenlő darabra, majd 190 Celsius fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (Tűpróba!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése