Ha ősz, akkor sütőtök! Nagyanyáink anno még csak kizárólag bébipapit főztek belőle, nagy ritkán sütőbe került egy-egy szelet, ám a kreativitás itt ki is hunyt. Pedig ha tudták volna, mit veszítenek! Egy valódi vitamin bombát, mely gazdag kalciumban, cinkben, mangánban, rézben, vasban,
foszforban, C-vitaminban, karotinban, biotinban, niacinban, pantoténsavban, A, B1, B2, B6
vitaminokban és folsavban.
A sütőtök (latin nevén Cucurbita maxima convar) az inkák, a maják és az aztékok hazájában, Közép- és Dél-Amerika
trópusi részén őshonos zöldségfajta. Amerika felfedezése után került Európába, s vált hamar közkedveltté.
Ha te is szereted a sütőtököt,
Hozzávalók:
- 250 g sütőtök
- 150 g liszt
- 150 g barna cukor
- 2 egész tojás
- 80 ml olaj
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 cs. sütőpor
- csipet só
Elkészítés:
Ha nem sütőtök pürét használunk, akkor hámozzuk meg és magozzuk ki a tököt, vágjuk darabokra és forró sütőben süssük addig, míg puha állagú lesz. A megpuhult tököt pürésítjük és kihűtjük. Fakanál segítségével keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet, vigyázva, nehogy megtörjük a habot.
Egy muffin sütiformába muffin papírt sorakoztatunk. Elosztjuk a masszát 12 egyenlő darabra, majd 190 Celsius fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (Tűpróba!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése