11/07/2013

Mogyoróvajas keksz - Peanutbutter cookies

A mogyoróvajas keksz lényege, hogy az elkészítés során a mogyoróvaj kapja a fő szerepet, ez a legfontosabb hozzávaló (nem a liszt). Gondolom nem árulok el csodát azzal, hogy az Amerikai Egyesült Államokból származik és egészen az 1910-es évektől fogva készítik.
George Washington Carver, az amerikai mezőgazdasági fejlődés úttörője és éllovasa a földimogyoró nagy támogatója volt. Azt szorgalmazta, hogy gyapot helyett álljon át a mezőgazdaság a földimogyoró termesztésére, mivel a gyapot földek a zsizsiktetvek miatt hatalmas károkat szenvedtek. 105 földimogyorós receptet gyűjtött össze különböző szakácskönyvekből, mezőgazdasági szaklapokból és egyéb forrásokból. Az 1916-ban megjelent munkái - 'Hogyan termesszünk földimogyorót' és 'A földimogyoró 105-féle elkészítési módja emberi fogyasztásra' - 3 különböző földimogyoró/mogyorós kekszet tartalmaznak, melyek zúzott illetve vágott földimogyorót említenek hozzávalóként. Egészen az 1920-as évekig a mogyoróvaj nem szerepel keksz hozzávalóként.

Hozzávalók:
  • 280 g mogyoróvaj
  • 1 cup cukor (+3-4 ek. a forgatáshoz)
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 tk. őrölt fahéj

Elkészítés:

A fahéjon és a 3-4 ek. extra cukron kívül minden hozzávalót alaposan összekeverünk egy tálban. Egy kicsi tálban összekeverjük az extra cukrot az őrölt fahéjjal. A tésztából 1 teáskanálnyit veszünk ki, kezünkkel gombócot formálunk belőle, majd a fahéjas cukorba forgatjuk. Sütőpapírral borított sütőlapra tesszük, majd egymástól 3 ujjnyi távolságra sorakoztatjuk a gombócokat. Ha megtelt a sütőlap, tenyerünkkel ellapítjuk. Most már látjuk, miért is kellett ekkora hely a gombócok közt. Ahogy ellapítjuk, megnő a lapos korongok helyigénye. A sütőpornak köszönhetően pedig még nőni is fognak icipicit.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Akkor kész a keksz, ha elkezd megtöredezni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése