10/31/2013

Shoarma saját készítésű pitában


A shoarma egy arab étel, mely a török 'çevirme' szóból származik, jelentése fordítani. Az étel maga a törökországi Anatoliából ered. Ahogy a képen is látszik, ez a finomság erősen hasonlít a török döner kebabhoz, görög gyroshoz és az örmény tarnához. Természetesen nem csak pitában szolgálhatjuk fel, hanem tabouleh-vel, fattoush-sal, dürüm kenyérrel (más néven taboon kenyérrel) én viszont a saját készítésű pitára szavaztam ezúttal (egy korábban már bemutatott pita receptemet ITT találjátok).
 
Hozzávalók 6 db pitához:
  • 250 g liszt
  • 210 ml langyos víz
  • 3/4 cs. szárított élesztő
  • 1 + 1/2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1 ek. olaj

Hozzávalók a shoarmahoz:
  • 250 g karaj (a hús kiválasztása ízlés kérdése. lehet bárány, csirke, pulyka, marha, sertés, stb.)
  • 1 ek. olaj + olaj a serpenyőbe
  • curry
  • só, bors, őrölt kömény, őrölt piros paprika,  őrölt szerecsendió, édeskömény mag, őrölt szegfűszeg, kurkuma, gyömbér, chilli, őrölt szegfűbors
Elkészítés:

A húst apró csíkokra/kockákra daraboljuk. Egy tálban összekeverjük az összes fűszert és az olajt. Hozzáadjuk a húst és jól beleforgatjuk. Hagyjuk 1-2 órán át érlelődni. Serpenyőben olajat hevítünk, s megsütjük benne a húst. Mikor a hús elkészült, kiszedjük a serpenyőből, s hagyjuk enyhén kihűlni.
Közben szitáljuk a lisztet és a sót egy tálba. Egy kis pohárban keverjük össze a langyos vizet az élesztővel és a cukorral. Hagyjuk 10 percig felfutni majd adjuk a liszthez. Gyúrjuk míg ruganyos tésztát kapunk. Osszuk a tésztát 6 egyforma részre és formáljunk belőle gombócokat. Egy gyúródeszkát lisztezzünk meg, helyezzük rá a gombócokat és terítsük le nedves konyharuhával. Hagyjuk legalább 40 percig meleg helyen kelni. Ha letelt az idő, nyomkodjuk lapos korongokká a tenyerünkkel. Újból takarjuk le a konyharuhával és pihentessük további 10 percig. Fedjük le a sütőrácsot sütőpapírral és melegítsük elő 210 Celsius fokra. Helyezzük a rácsra a lapos kenyérkéket és süssük kb. 5-10 perc alatt aranybarnára. Ha megsültek, rácson hűtsük ki. 
A pitákat vágjuk fel egy éles késsel, töltsük meg a hússal. Ajánlhatunk hozzá salátát, uborkát, paradicsomot, hagymát és természetesen fokhagymaszószt


4 megjegyzés:

  1. De hogy készítsem el a húst????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat a hibáért, elfelejtettem leírni az elkészítési módot. Serpenyőben olajat hevítettem és hozzáadtam az előkészített húst és készre sütöttem. Ha további segítségre lenne szükséged, ne habozz kérdezni.

      Törlés
  2. Ki kell sütni,mint a krumplit?Vagy.....?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Papika! A húst serpenyőben kevés forró olajon sütöttem meg.

    VálaszTörlés