10/21/2013

Köttbullar - svéd húsgolyók

A köttbullar (ejtsd: söttbullár) egy hagyományos svéd étel, mely szó szerinti jelentése húsgolyó. A húsgolyókat burgonyával (vagy burgonyapürével), mártással, savanyú uborkával és vörösáfonya lekvárral fogyasztják.  Tálalják spagettivel vagy makarónival (a félreértések elkerülése végett: a makaróniról, mint tésztafajtáról beszélek ITT), de akár pástétomként is cékla saláta mellé.
A húsgolyókat sok ország sokféleképp ismeri és fogyasztja. Azt azonban kevesen tudják, hogy a húsgolyók az 1700-as években kerültek Európába a kávéval és töltött káposztával egy időben (miután XII. Károly visszatért az Oszmán Birodalomból).

Hozzávalók 30-40 db húsgolyóhoz:
  • 250 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 200-300 ml tejszín (vagy tej) és víz
  • 2 1/2 tk. finomra vágott vöröshagyma
  • 50 ml édesítetlen kétszersült őrlemény (ennek hiányában a kétszersültet porrá morzsoljuk)
  • 2 főtt burgonya, hidegen
  • 4-5 tk. vaj, margarin vagy olaj
  • só, fehérbors
  • friss zöldfűszerek (kapor, petrezselyemzöld)
  • Liszt
Hozzávalók a mártáshoz:
  • 100 ml tejszín
  • 200 ml víz vagy marha alaplé
  • szójaszósz
  • 1 ek. fehér liszt
  • só, fehér bors
A húsgolyók elkészítése:

Egy serpenyőben vajat forrósítunk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és addig pirítjuk, míg aranybarna színű lesz. Törjük át a főtt burgonyát, majd az őrölt kétszersültet kevés vízzel átnedvesítjük. Hagyjuk kihűlni. Keverjük össze az összes hozzávalót jó alaposan, majd ízesítsük bátran sóval, borssal és a finomra vágott zöldfűszerekkel. Nagyon lágy állagú masszát fogunk kapni, de ne ijedjünk meg, ilyennek is kell lennie. Egy vízbe mártott kanál segítségével formáljunk 30-40 golyót és lisztben megforgatjuk. Ha liszt borítja, könnyebb szép formájúra igazítani őket. Sok vajban, viszonylag hosszú ideig süssük. Ha nagyon kezdene pirulni, adjunk hozzá egy evőkanál vizet. Vigyázat! Fröcsögni fog! Az elkészült húsgolyók legyenek szép barnák, de semmiképp se legyenek sötétbarnák. 

A mártás elkészítése:

A húsgombócok serpenyőjébe öntsük bele a vizet/marha alaplé, majd forraljuk fel. Kanalazzuk hozzá a tejszínt, a szebb szín eléréséhez szójaszószt, majd sűrítsük be liszttel. Ízesítjük sóval és borssal. Ezt kínáljuk a húsgombócokhoz főtt burgonya, vörösáfonya lekvár és savanyú uborka kíséretében. 




Hadd kívánjak a svéd húsgolyó dallal csodaszép hetet mindenkinek! Őrület, hogy létezik ilyen dal is, ugye?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése