7/22/2013

Sült töltött zsemle

A 'mit egyek reggelire' nálam mindig fogós kérdés. Az rendben van, hogy friss pékáru, de jaj, ne kelljen már mindig vajas kenyeret enni felvágottal. A rohanós hétköznapokon úgysem marad idő másra. De hétvégén igen! Ilyenkor aztán beindul a lázas fejtörés, hogy is változzon át a zsemle, ami bár friss és finom, de új köntösbe kellene bújtatni. Íme itt egy lehetséges variáció. Azért szeretem, mert akár maradékot is felhasználhatunk hozzá és ínycsiklandó eredményt produkálhatunk egy a hűtőben árválkodó virsliből, egy pici darabka sajtból, és még megannyi másból.

Hozzávalók:
  • 2 kis zsemle
  • 2 tojás
  • 1 marék friss spenótlevél
  • 1/4 csokor metélőhagyma
  • 1-2 ek. tej
  • só, fehér bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fiatal Gouda sajt igény szerint
  • 1 tk. olaj

Elkészítés:
A zsemlék tetejét egy éles késsel levágjuk. Ha nagyobb a zsemle, félbe is vághatjuk. Egy kanál segítségével a belsejét kivájjuk. Igyekezzünk ne túl sok 'kenyérbelet' kikaparni, mert akkor át fog ázni. 
Egy serpenyőben olajat hevítünk.  Hozzáadjuk a spenótleveleket és megpároljuk rajta. Félretesszük.
A metélőhagymát apró darabokra szeleteljük. A Gouda sajtot felkockázzuk. 
Egy tálban összekeverjük a tojást sóval, borssal, tejjel és az áttört fokhagymával, majd hozzáadjuk a felkockázott sajtot, a metélőhagymát és a párolt spenótleveleket. A kikapart kenyérbelet ujjunkkal összemorzsoljuk, majd azt is hozzáadjuk. Óvatosan, de alaposan elkeverjük.
A kikapart belű zsemléket sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Egy kanál segítségével megtöltjük a töltelékkel.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20 perc alatt készre sütjük, ha a zsemle túlságosan pirulni kezdene, tekerjük a hőfokot alacsonyabbra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése