7/25/2013

Sajttal és rozmaringgal tűzdelt Hasselback burgonya

Úgy tartják, hogy a Hasselback burgonya egy svéd találmány. Egy stockholmi étteremről kapta a nevét, amely az 1970-es években találta ki és fejlesztette tökéletesre. 
A Hasselback burgonyát hagyományosan egészben sütik, vékonyan bevagdossák a burgonya teljes átvágása nélkül, vajjal meglocsolják és zsemlemorzsával szórják meg a tetejét. Ha jól sikerült, végeredményként kívül ropogós, belül krémes burgonyát kell kapnunk. 
A tökéletes burgonyafajta egy a sütőben sütéshez és olajban sütéshez ajánlott fajta.

Hozzávalók:
  • Közepes méretű burgonya
  • Sajt
  • só, bors
  • Rozmaring (ha lehet részesítsük előnyben a frisset)
  • Fokhagymás vaj

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk és lecsepegtetjük. Mivel én újburgonyát használtam, csak egy burgonyatisztító kefével* átdörzsöltem. 
Fogunk egy csipeszt, vagy két darab kanalat és a burgonya végeihez illesztjük, tartsuk szorosan, hogy ne csússzon el, így könnyebben be tudjuk vagdosni a burgonyát az átvágása nélkül. Egy nagyon éles késsel bevagdossuk a burgonyát. Az eredmény akkor a legszebb, ha a csíkok szép vékonyak és nagyjából szimmetrikusak is. 
A csíkok közé sajtot és rozmaringot dugdosunk, a mennyisége és sorrendje ízlés kérdése. Sózzuk, borsozzuk, majd fokhagymás vajat teszünk a tetejére. Ez majd a sütőben ráolvad és finom ízt kölcsönöz a burgonyának.  Megszórhatjuk kevés zsemlemorzsával is az autentikus hatás kedvéért. 
Egy sütőlapot sütőpapírral fedünk le, erre tesszük a burgonyát, majd 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk. A sütési időt természetesen a burgonya mérete és fajtája is nagyban befolyásolja, az én közepes méretű burgonyáimhoz kb. 40-45 perc volt szükséges. 
Sóval és borssal ízesített tejföllel tálaljuk amikre egy kevés újhagymát vagy metélőhagymát karikázunk. 

*A burgonyatisztító kefe így néz ki. Nem tudom, árulják-e Magyarországon, az enyémet Hollandiából hoztam.

Forrás: http://www.prettypotatoes.com/catalog/product_info.php?products_id=32


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése