6/04/2013

Kefíres lángos

Ha nyár (mert bizony már egy ici-picit nyár van), akkor strandolás. És ha strandolás? Akkor LÁNGOS! Fokhagymásan, tejfölösen, sajttal, avagy porcukorral és lekvárral, ahogy a németek eszik. Legyen akármilyen feltét, a végeredmény: kérhetek még egyet?

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 200 ml kefir /kicsi doboz/
  • 2 tojás
  • 25 g élesztő
  • 10 g só
Elkészítés:

Langyos tejben (kb 100 ml elég) 1 kockacukrot (vagy annak kb. megfelelő kristálycukrot) elegyítünk el. Belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Annyi tejet adunk hozzá (ha még kell hozzá), hogy nokedli keménységű legyen és jól dolgozzuk össze.
Letakarva hűtőbe tesszük, ott megkel. Tudom, hogy furcsa, de tényleg így van.
1. Olajos folpackkal borított deszkára borítjuk, olajos kanállal szétlapítjuk , daraboljuk vagy kiszaggatjuk.
2. Szimplán lisztezett deszkára borítjuk, majd nyújtófával kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
Akinek vágya vagy szüksége úgy kívánja, késsel is méretre vághatja tésztát.
Kezünkkel még kicsit nyújtunk rajta és forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Forrón, frissen kisütve tálaljuk. Fogyaszthatjuk fokhagymával bedörzsölve, tejföllel, reszelt sajttal vagy ezek bármely kombinációjával. A további feltétek és ezek variációja határtalan.

Tipp: Egy hétig is eláll a hűtőben letakarva, de tetejét olajozzuk be! Tegyük nagyobb tálba, a hűtőben ugyanis tovább nő!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése