6/30/2013

Cseresznyebefőtt

Kaptam egy hatalmas kosár cseresznyét egy kedves baráttól, és miután készült belőle cseresznyés clafoutis, ettünk belőle bőven, úgy döntöttem elteszek belőle későbbre is (szinte biztos vagyok benne, hogy nem érik meg a rossz időt). Olyan kár lenne, ha megromlana és ki kellene dobni. Úgy tűnik idén teljesen elkapott a lekvár és befőttkészítési láz.

Hozzávalók:
  • 1 kg cseresznye
  • 400 g cukor
  • 1000 ml víz 
  • citromlé
  • fahéj

Elkészítés:

A cseresznyét jó alaposan mossuk meg, majd tegyük egy tálba és töltsük meg annyi vízzel, ami teljesen ellepi. Hagyjuk a vízben állni 30 percig. Ha véletlenül lenne benne pár kukac, az ki fog jönni belőle. Öntsük le a vizet róla és öblítsük át alaposan. Szűrjük le, válogassuk át a cseresznyét. 
Csírátlanítsuk a befőttesüvegeket. (Lsd. alul)
Öntsük a vizet egy főzőedénybe,  adjuk hozzá a cukrot, citromlevet és egy kevés fahéjat. Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a cseresznyét, és főzzük kb. 2 percig.
Egy szűrőkanál segítségével szedjük ki, tegyük az üvegekbe. A lét forraljuk fel újra, majd adagoljuk az üvegekbe. Zárjuk le őket a tetővel. 
Az üvegeket száraz dunsztba tesszük. Én ezt úgy csinálom, hogy fogok egy pokrócot, belecsavarom az üvegeket és hagyom őket kihűlni. Miután kihűlt, mehet a polcra.


Hogyan csírátlanítsuk és fertőtlenítsük az üvegeket?: A befőzés első számú alapszabálya, hogy a befőttes üvegeknek és a fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük. Ehhez először forró, mosószeres vízben mossuk el, majd öblítsük le tiszta vízben, és SEMMIKÉPP SE törölgessük el. Helyezzük az üvegeket egy tiszta konyharuhára vagy tálcára a szájukkal lefelé és hagyjuk lecsepegni.
Az üvegeket ki is főzhetjük forró vízben, ez a művelet kb. 20 percet vesz igénybe. A csipeszt se feledjük el fertőtleníteni, amellyel a forró vízből szeretnénk kivenni az üvegeket. Hagyjuk lecsepegni a már említett módon. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése