5/30/2013

Galuska / nokedli

Elérkezett a kerti bográcsozások és grillezések ideje. Hogy a pörköltünket megkoronázzuk, kápráztassuk el vendégeinket saját készítésű galuskával, más néven nokedlivel.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2-3 tojás
  • 2 tk só
  • víz a tészta állagának megfelelően
  • víz a galuska kifőzéséhez
Elkészítés:
 
Mély keverőtálban az összes hozzávalót összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy galuska állagot kapjunk (az állagának kissé folyósnak kell lennie). 
Vizet forralunk egy nagy fazékban, és a tésztamasszát pihentetés nélkül galuskaszaggatóval a fazékba szaggatjuk. Visszanyúlva a régi időkbe, a kiszaggatáshoz használhatunk vizezett vágódeszkát, erre teszünk egy adagot a tésztából, majd egy késsel a fazékba szaggatjuk. A víz legyen forró és lobogó.
/megjegyzés: a vágódeszkás módszerrel nagyobb, a nokedliszaggatós módszerrel kisebb nokedlit kapunk/
A kifőzés közben kevergessük meg a nokedlit a forró vízben, ellenkező esetben az leragadhat a fazék aljára. Pár percig főzzük és amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és egy tálba tesszük a galuskákat. 
Én kevés olajjal meglocsolom, jól elkeverem és forró tálban tálalom.


A tojásos nokedlihez készítsünk rántottát, majd keverjük össze a nokedlivel. Bár főételként is fogyasztható fejessalátát ajánlva mellé, készíthetünk mellé egy ízes, szaftos pörköltet is. Ám ebben az esetben ne számítsunk könnyed fogásra.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése