1/25/2013

Sajtszószos sonkával töltött óriás kagylótészta

Az óriás kagylótészta (olasz nevén conchiglie) egyre kedveltebb a konyhákban, köszönhetően annak a tulajdonságának, hogy sokoldalú felhasználási lehetőség rejlik benne. Legkedveltebb tésztaként azonban egyértelműen Angliában tarol. Kicsi verziója, a conchigliett, szintén elérhető a boltok polcain, és csakúgy mint nagy testvére, több színben (paradicsomkivonattal, spenót kivonattal,  tintahal tintájával színezve) kapható. 
Hogy ki milyen fogásnak álmodja meg, annak csak a képzeletünk (és a hozzávalóink) szabhatnak határt.  
Kifejezetten jó ötlet előételként felszolgálni, de nagyszerűen megállja a helyét paradicsomos, avagy tejszínes szósszal megtöltve/meglocsolva főételként, de akár levesbetétként vagy hideg salátaként is fogyasztható.

Hozzávalók:
  • 250 g mézes sonka
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 50 ml tej
  • 150 ml tejszín
  • 200 g sajt (pl. Gouda)
  • őrölt fehér bors
  • 1 kis csokor metélőhagyma
  • 250 g óriás kagylótészta
  • olaj
  • víz (a tészta kifőzéséhez)

Elkészítés:

Kevés olajon elkezdjük üvegesre pirítani a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát (vigyázzunk, nehogy odaégjen!). Ehhez adjuk az vékony csíkokra vágott sonkát és kb. 10-15 percig pároljuk. Fűszerezzük, majd hozzádobjuk az apróra vágott metélőhagymát is.
Szépen folyamatosan, felváltva hozzáadjuk a tejet, tejszínt és reszelt sajtot. Törekedjünk arra, hogy a sajt teljesen elolvadjon a sajt és finom krémes állagot adjon az ételnek.
Közben a tésztát a zacskón található leírás alapján megfőzzük. 
A kifőtt kagylókat megtöltjük a szósszal (kb. mindegyikbe egy kis evőkanál mennyiségű töltelék fér), igény szerint reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére (míg forró, szépen rá is olvad).
Amilyen melegen csak lehet, tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése