1/23/2013

Földimogyorós kenyér

A mogyoróvaj tulajdonképpen földimogyorókrém, a magyar elnevezés angol megfelelő tükörfordítása. Hollandiában nem is nevezhetik "vajnak", az élelmiszer-kategória ottani védettsége miatt, helyette a földimogyoró "sajt" (pindakaas) névre hallgat.
Mivel nagyon könnyű elhízni tőle, óvva intek mindenkit túlzott habzsolásától (bármennyire is finom kenyérszeletre vastagon kenve). Mégis, egyes kutatások állítólag arra a következtetésre jutottak, hogy mogyoróvaj telítetlen zsírsav- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően kedvező hatást gyakorol a szív-és érrendszerre, valamint daganatos betegségek megelőzésére. (Hm.. vajon hihetünk ezeknek az eredményeknek?)
A recept a Dr. Oetker könyvsorozat Kenyérsütés 2. című könyvéből származik.

Hozzávalók:
  • 150 ml víz
  • 150 ml tej
  • 2 ek. dióolaj
  • 125 g sovány túró
  • 50 g földimogyoróvaj
  • 1 csapott tk. só
  • 450 g búzaliszt
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 1 csapott tk. cukor

Elkészítés:

A tésztához először a vizet, a tejet, a dióolajat, a túrót, földimogyoróvajat és a sót töltjük a kenyérsütő gép sütőformájába. Ezután hozzáadjuk a búzalisztet, szárított élesztőt és cukrot. A készülék fedelét lezárjuk, majd programot választunk és a kenyeret a használati utasítás szerint megsütjük.
A sütés befejezése után a földimogyorós kenyeret sütőpapírral letakart tortarácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

Ötlet: Földimogyoróvaj helyett használhatunk Nutellát is. A mogyorós íz erősebb lesz, ha 75 g nem sózott, vagdalt földimogyorót is adunk a tésztához. A földimogyorós kenyérhez lekvárt kínálunk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése