11/09/2012

Sárgarépás kenyér

Ahogy azt már a répatortánál említettem, rekord mennyiségű sárgarépát sikerült 'szüretelnünk' az idén. A házunk fekvésének köszönhetően azonban kevés lehetőségünk van, hogy hosszú ideig tároljuk. Hogy mégse kelljen répát répával enni, vagy ugyanazt a répás finomságot 10-szer megismételni, felcsaptam a szakácskönyveimet és répás receptek után kezdtem kutatni. A kenyér jó választásnak bizonyult, hamar elfogyott. 
A recept a Dr. Oetker könyvsorozat Kenyérsütés 2. című könyvéből származik.

Hozzávalók:
  • 300 g sárgarépa
  • 225 ml víz
  • 50 ml étolaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 400 g búzaliszt
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 1 csapott teáskanál cukor
Elkészítés:

Az előkészítéshez a sárgarépát megtisztítjuk, meghámozzuk, lecsöpögtetjük, finoman lereszeljük, esetleg kinyomkodjuk és 200 g-ot lemérünk belőle.
A tésztához először a vizet, étolajat és sót töltjük a kenyérsütő gép sütőformájába. Ezután hozzáadjuk a lisztet, szárított élesztőt és cukrot. A készülék fedelét lezárjuk, majd programot választunk és bekapcsoljuk. 
A hangjelzés elhangzása után (vegyük figyelembe a gyártó használati utasítását!) hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, és a kenyeret a használati utasítás szerint megsütjük.
A sütés befejezése után a sárgarépás kenyeret sütőpapírral letakart tortarácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. 

Tipp: Édes változatát úgy készíthetjük, hogy hozzáadunk még 2 evőkanál cukrot, és a sárgarépa felét 1 reszelt almával helyettesítjük. Tetszés szerint használhatunk még 1 csomag szárított reszelt citromhéjat is. Mézzel megkenve vagy sonkával nagyon ízletes. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése