10/05/2012

Szilvás gombóc

Sosem bírok magammal, ha elkezdődik a szilva szezon. A szilvásgombócot meg egyenesen imádom. Nagy klasszikus, a magyar konyha nélkülözhetetlen étele. Megérdemelt a helye a blogon! A recept anyukámtól és nagymamámtól származik.


Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • 20-30 dkg liszt
  • 1 evőkanál búzadara (ez el is maradhat)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • szilva 
Elkészítés:

A gombócokhoz először burgonyás tésztát készítünk. A héjában megfőtt és áttört burgonyát elkeverjük az olajjal, liszttel, darával, megsózzuk és 1 tojással összegyúrjuk. 
Nem szükséges a tészta pihentetése, enélkül folytatjuk tovább. A tésztánkat fél cm vastagra nyújtjuk, kockákra vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1 vagy fél szilvát (ez nyilván attól függ, hogy mekkora gombócokat akarunk, illetve, hogy mekkora a szilvánk). Függetlenül attól, hogy fél vagy egész szilva mellett döntöttünk, tegyünk a mag helyére cukrot vagy fahéjas cukrot. A négyszögek sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk. 
Egy fazékban kevés só hozzáadásával vizet forralunk. A gombócokat kifőzzük.  Akkor főtt meg a gombóc, ha feljött a víz tetejére és még egyet forr.  Közben ne felejtsük el többször is megkeverni, mert leragadhat a fazék aljára. 
Ha elkészültek a gombócok, szűrőlapáttal kivesszük őket, lecsepegtetjük, majd pirított morzsában megforgatjuk.



És egy kis kedvesség, a szilvásgombóc dal. Szilvásgombóc! Ó-ó-ó-ó! Felszín édes hó... Rajta aranyszínű morzsa!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése