Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 20-30 dkg liszt
- 1 evőkanál búzadara (ez el is maradhat)
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojás
- só
- szilva
Elkészítés:
A
gombócokhoz először burgonyás tésztát készítünk. A héjában megfőtt és áttört
burgonyát elkeverjük az olajjal, liszttel, darával, megsózzuk és 1 tojással
összegyúrjuk.
Nem szükséges a tészta pihentetése, enélkül folytatjuk tovább. A tésztánkat fél cm vastagra nyújtjuk, kockákra vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1 vagy fél szilvát (ez nyilván attól függ, hogy mekkora gombócokat akarunk, illetve, hogy mekkora a szilvánk). Függetlenül attól, hogy fél vagy egész szilva mellett döntöttünk, tegyünk a mag helyére cukrot vagy fahéjas cukrot. A négyszögek sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk.
Egy fazékban kevés só hozzáadásával vizet forralunk. A gombócokat kifőzzük. Akkor főtt meg a gombóc, ha feljött a víz tetejére és még egyet forr. Közben ne felejtsük el többször is megkeverni, mert leragadhat a fazék aljára.
Ha elkészültek a gombócok, szűrőlapáttal kivesszük őket, lecsepegtetjük, majd pirított morzsában megforgatjuk.
És egy kis kedvesség, a szilvásgombóc dal. Szilvásgombóc! Ó-ó-ó-ó! Felszín édes hó... Rajta aranyszínű morzsa!
Nem szükséges a tészta pihentetése, enélkül folytatjuk tovább. A tésztánkat fél cm vastagra nyújtjuk, kockákra vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1 vagy fél szilvát (ez nyilván attól függ, hogy mekkora gombócokat akarunk, illetve, hogy mekkora a szilvánk). Függetlenül attól, hogy fél vagy egész szilva mellett döntöttünk, tegyünk a mag helyére cukrot vagy fahéjas cukrot. A négyszögek sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk.
Egy fazékban kevés só hozzáadásával vizet forralunk. A gombócokat kifőzzük. Akkor főtt meg a gombóc, ha feljött a víz tetejére és még egyet forr. Közben ne felejtsük el többször is megkeverni, mert leragadhat a fazék aljára.
Ha elkészültek a gombócok, szűrőlapáttal kivesszük őket, lecsepegtetjük, majd pirított morzsában megforgatjuk.
És egy kis kedvesség, a szilvásgombóc dal. Szilvásgombóc! Ó-ó-ó-ó! Felszín édes hó... Rajta aranyszínű morzsa!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése