9/27/2012

Egzotikus csirke ananászban tálalva

Egyszer egy étteremben a pincér azt kérdezte, hogy benne lennénk-e egy meglepetésben. Az elkerekedett szemünket látva elmagyarázta, hogy szeretné, ha most kivételesen nem mi rendelnénk, hanem hagynánk, hogy kitalálja nekünk mi ízlene a legjobban és azt szolgálja fel az asztalunkon. A siker fergeteges volt, teljesen eltalálta az ízlésünket. Néha azóta is azon gondolkodom, vajon hogy csinálta. Lényeg a lényeg, ebben az étteremben kaptam (életemben először) friss ananászban tálalt egzotikus csirkét. Ennek az ételnek a receptje keveredett ma a kezembe (BBC GoodFood magazin), és úgy döntöttem elkészítem.

Hozzávalók:
  • 500 g csirkehús apóra vágva
  • 3 kisebb méretű paprika, lehetőleg szép színes
  • 1 egész ananász (konzerv is használható, csak akkor tányéron kell felszolgálni)
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • só, bors
  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
  • mogyoró olaj
  • Himalaya basmati rizs (Riceland termék)
Elkészítés:

Az ananászt ketté vágjuk, és a belsejét kivájjuk. Ne dobjuk el a héját, tálaláshoz tökéletes lesz! Vigyázzunk arra, hogy a kemény fás belsejét nehogy beletegyük az ételbe, ezt el kell távolítanunk. Az ananász húsát kis kockákra vágjuk, a csirkekockák méretének megfelelően. 
A vöröshagymát közepesen apróra vágjuk, majd egy wokban olajat forrósítunk és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott csirkehúst, sózzuk, borsozzuk, és megpirítjuk/pároljuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a wokban gőzölgő finomsághoz, majd ehhez adjuk az áttört fokhagymát és a szójaszószt. 
Egy fazékban vizet forralunk és a rizs zacskóját feltüntetett útmutató szerint megfőzzük. 
Mikor a paprikánk is megpuhult a wokban, hozzáadjuk a felkockázott ananászunkat is, és óvatosan megkevergetjük. Időközben megkóstoljuk és leteszteljük, hogy vajon hiányzik-e valamilyen íz az elképzelésünknek és ízlésünknek megfelelően. Ha igen, pótoljuk. Esetleg adhatunk hozzá extra szójaszószt. 
Az egész csirkeragut összekeverjük a rizzsel (vagy tálalhatjuk külön-külön is), és visszatöltjük a kivájt ananászhéjba. Ha nem akarjuk összekeverni, akkor először a rizst halmozzuk a "tálka" aljára, erre kerül a ragu. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése