Egyszer egy étteremben a pincér azt kérdezte, hogy benne lennénk-e egy meglepetésben. Az elkerekedett szemünket látva elmagyarázta, hogy szeretné, ha most kivételesen nem mi rendelnénk, hanem hagynánk, hogy kitalálja nekünk mi ízlene a legjobban és azt szolgálja fel az asztalunkon. A siker fergeteges volt, teljesen eltalálta az ízlésünket. Néha azóta is azon gondolkodom, vajon hogy csinálta. Lényeg a lényeg, ebben az étteremben kaptam (életemben először) friss ananászban tálalt egzotikus csirkét. Ennek az ételnek a receptje keveredett ma a kezembe (BBC GoodFood magazin), és úgy döntöttem elkészítem.
Hozzávalók:
- 500 g csirkehús apóra vágva
- 3 kisebb méretű paprika, lehetőleg szép színes
- 1 egész ananász (konzerv is használható, csak akkor tányéron kell felszolgálni)
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- só, bors
- 2 ek. szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- mogyoró olaj
- Himalaya basmati rizs (Riceland termék)
Elkészítés:
Az ananászt ketté vágjuk, és a belsejét kivájjuk. Ne dobjuk el a héját, tálaláshoz tökéletes lesz! Vigyázzunk arra, hogy a kemény fás belsejét nehogy beletegyük az ételbe, ezt el kell távolítanunk. Az ananász húsát kis kockákra vágjuk, a csirkekockák méretének megfelelően.
A vöröshagymát közepesen apróra vágjuk, majd egy wokban olajat forrósítunk és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott csirkehúst, sózzuk, borsozzuk, és megpirítjuk/pároljuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a wokban gőzölgő finomsághoz, majd ehhez adjuk az áttört fokhagymát és a szójaszószt.
Egy fazékban vizet forralunk és a rizs zacskóját feltüntetett útmutató szerint megfőzzük.
Mikor a paprikánk is megpuhult a wokban, hozzáadjuk a felkockázott ananászunkat is, és óvatosan megkevergetjük. Időközben megkóstoljuk és leteszteljük, hogy vajon hiányzik-e valamilyen íz az elképzelésünknek és ízlésünknek megfelelően. Ha igen, pótoljuk. Esetleg adhatunk hozzá extra szójaszószt.
Az egész csirkeragut összekeverjük a rizzsel (vagy tálalhatjuk külön-külön is), és visszatöltjük a kivájt ananászhéjba. Ha nem akarjuk összekeverni, akkor először a rizst halmozzuk a "tálka" aljára, erre kerül a ragu.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése