5/15/2012

Spárgakrémleves

Anyukám itt járt látogatóban, és meglepett két csodaszép csomag spárgával. A mit is kezdjek vele kérdés feltevésekor felderengett a receptkönyvem mélyén rejlő papírlap, melyet egykor réges-rég találtam valahol az interneten, de hogy vajon kitől származhat, arról már fogalmam sincs. Bevallom, kissé módosítottam a recepten, mivel én mindig is a nagyon krémes, lágy krémlevesek híve voltam.

Hozzávalók:

  • 500 g fehér spárga
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 közepes méretű burgonya
  • 50 g vaj / olaj
  • 300 ml főzőtejszín
  • 400 ml tej
  • 800 ml csirke alaplé
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

A spárgát jól megmossuk, és meghámozzuk. (Ne hagyjuk ki ezt a lépést, mert másképp a turmixolás után a levesünkben szálkaszerű darabkák lesznek, melyek lényegében a spárga héjából visszamaradt darabkák. Nagyon elvehetik a kedvünket a legfinomabb levestől is.)
A megtisztított spárga fejét levágjuk és külön vízben megfőzzük. A maradékot darabokra vágjuk.
A vöröshagymát és a burgonyát megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk.

A spárgadarabokat és a hagymát vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk szerecsendióval. Ekkor hozzáadjuk a tejet és felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a burgonyadarabokat, felöntjük csirke alaplével, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem fő. Ekkor levesszük a tűzről, és a zöldségeket botmixerrel pépesítjük. 
Hozzáadjuk a  főzőtejszínt, és igény szerint utána fűszerezzük. 
Tálaláskor a spárgafejeket a tál aljára helyezzük, erre merjük rá a forró levest. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése