3/11/2012

Az eredeti bécsi szelet nyomában

Talán sokan nem is tudják, hogy az eredeti tradicionális bécsi szelet (ezen régióban a vicces nevén kirántott hús, felénk inkább vínersnicli) valójában nem marha húsból, hanem a Magyarországon őshonos gyapjas malackából, a mangalicából készül. Talán ezért is lehetett annak idején Ferenc József kedvenc étele, melyet természetesen teljes mértékig meg tudunk érteni. A gasztronómia történelmében búvárkodva úgy döntöttem, hogy én is elkészítem, tekintve, hogy még soha életemben nem ettem mangalicát. Summa summarum: isteni finom volt. 

Hozzávalók:
  • 4 szelet mangalica karaj
  • 2 tojás
  • liszt
  • panírmorzsa
  • só, bors
  • olaj a kisütéshez
Elkészítés:
A  mangalica húst kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Ezt követően lisztbe, majd csipet sóval felvert tojásba, s végül panírmorzsába forgatjuk.
Az olajat előmelegítjük 180 fokra, majd a szeleteket egyesével mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
Még forrón rizzsel, hasábburgonyával, tört burgonyával, petrezselymes burgonyával, stb. tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése