Mindig is utáltam piskótát csinálni, mert sosem sikerült. Minden alkalommal pontról pontra követtem az utasításokat, sosem nyitottam rá a sütőt, mégis összeesett a pimasz, én meg ott álltam bánatosan a szappanos állagú valamimmel, amiben a fél délelőttöm munkája rejlett. Eldöntöttem tehát, hogy netes kutatást végzek, hogy mi is lehet a baj, és hogy melyik recept a nyerő a háziasszonyok körében.
Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 4 ek. cukor
- 4 ek. liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 1 tk. porcukor
- 500 ml tej
- 1 cs. tortazselépor
- 20-30 ml víz
- 3 csapott ek. kristálycukor
Elkészítés:
A 4 egész tojást jó habosra felverem 4 ek. kristálycukorral. Ezt követően a mixert alacsony fokozatra állítom, majd kis adagokban hozzákanalazom a sütőporral elkevert lisztet.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd alul-felül sütési módon 20-25 percig sütöm a kivajazott-kilisztezett 26 cm-es gyümölcstorta formát.
A trükk az, hogy tilos a sütőt kinyitni!!! Az elkövetkező 20-25 percben a piskótánkat a sütő ablakából kívülről bámulhatjuk. Onnan tudjuk, hogy elkészült, ha elválik a sütőforma oldalától. Ha lejárt a 25 perc (nekem ennyi időre volt szükségem), kikapcsoljuk a sütőt, de benne hagyjuk a piskótát, résnyire nyitjuk a sütőt és kitámasztjuk egy fakanállal 10 percre.
Ha letelt a 10 perc, kivesszük a tortánkat, és a tortaformában kihűtjük, majd egy tálcára helyezzük.
Fél liter tejből és egy csomag vaníliás pudingporból sűrű pudingot főzünk, langyosra hűtjük és a tortára kenjük.
A tortát ízlés szerinti gyümölcsökkel, a kívánt formában és alakzatban díszítjük.
Tortazselét készítünk 20-30 ml vízből. 3 csapott ek. cukorból, hagyjuk kb. 8-10 percig hűlni, és mikor sűrűsödni kezd, a torta közepétől kezdve az egész tortán végigcsurgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése