2/03/2012

Diótorta

Az elmúlt ősszel annyi dió potyogott a fáról, hogy alig győztük felszedegetni őket. Fel is törtük őket, és egy nagy tálban csak állt ott és várt rám az egész halom. Én meg csak kerülgettem a tálat egy jó ideig, de csak nem jött az ihlet. Egészen tegnap reggelig, mikor is azzal a gondolattal ébredtem, hogy már pedig nekem most muszáj egy szelet diótortát ennem. És hát... elkészítettem.

Hozzávalók:
A tésztához: 26 cm-es tortaforma
  • 8 tojás
  • 150 g liszt
  • 700 g darált dió
  • 180 g kristálycukor
  • 0,3 dl rum (sütőrum vagy Strohrum)
  • 1 csomag sütőpor
A krémhez:
  • 0.5 dl tej
  • 100 g liszt
  • 250 g porcukor
  • 350 g darált dió
  • 250 g vaj
  • 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból a jól ismert módon piskótát készítünk és előmelegített forró sütőben 180 fokon mintegy 30-35 percig sütjük (alul-felül sütési fokozaton).
Mikor a tészta megsült, hűtsük ki a formában és vágjuk fel 3 lapra. 
A krém elkészítéséhez a tejet tegyük egy teflon lábasba, keverjük össze még hidegen a liszttel és állandó kevergetés mellett, közepes lángon főzzük össze krémmé, majd hűtsük ki.
A vajat a porcukorral habosra verjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a kihűlt tej-liszt krémet, a darált diót és vaníliás cukrot. Addig verjük, míg egy kemény krémet nem kapunk. 
Az elkészült krémmel megkenjük és összeragasztjuk a tortalapokat, majd a torta tetejét és oldalát is bevonjuk vele.
Díszíthetjük az oldalát darált dióval, nyomhatunk a krémből formát a tetejére, megszórhatjuk csokoládé reszelékkel, de akár dióból is rakhatunk ki a tetején szép formákat. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, csak használjuk a fantáziánkat és képzelőerőnket. Az enyém most ilyenre sikeredett. Legközelebb majd igyekszem még szebbre formálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése