Az elmúlt ősszel annyi dió potyogott a fáról, hogy alig győztük felszedegetni őket. Fel is törtük őket, és egy nagy tálban csak állt ott és várt rám az egész halom. Én meg csak kerülgettem a tálat egy jó ideig, de csak nem jött az ihlet. Egészen tegnap reggelig, mikor is azzal a gondolattal ébredtem, hogy már pedig nekem most muszáj egy szelet diótortát ennem. És hát... elkészítettem.
Hozzávalók:
A tésztához: 26 cm-es tortaforma
- 8 tojás
- 150 g liszt
- 700 g darált dió
- 180 g kristálycukor
- 0,3 dl rum (sütőrum vagy Strohrum)
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 0.5 dl tej
- 100 g liszt
- 250 g porcukor
- 350 g darált dió
- 250 g vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból a jól ismert módon piskótát készítünk és előmelegített forró sütőben 180 fokon mintegy 30-35 percig sütjük (alul-felül sütési fokozaton).
Mikor a tészta megsült, hűtsük ki a formában és vágjuk fel 3 lapra.
A krém elkészítéséhez a tejet tegyük egy teflon lábasba, keverjük össze még hidegen a liszttel és állandó kevergetés mellett, közepes lángon főzzük össze krémmé, majd hűtsük ki.
A vajat a porcukorral habosra verjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a kihűlt tej-liszt krémet, a darált diót és vaníliás cukrot. Addig verjük, míg egy kemény krémet nem kapunk.
Az elkészült krémmel megkenjük és összeragasztjuk a tortalapokat, majd a torta tetejét és oldalát is bevonjuk vele.
Díszíthetjük az oldalát darált dióval, nyomhatunk a krémből formát a tetejére, megszórhatjuk csokoládé reszelékkel, de akár dióból is rakhatunk ki a tetején szép formákat. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, csak használjuk a fantáziánkat és képzelőerőnket. Az enyém most ilyenre sikeredett. Legközelebb majd igyekszem még szebbre formálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése