6/09/2014

Szirnyiki füstölt lazaccal és tejföllel

A szirniki (oroszul: Сырники) egy orosz, túrós lepényke. A neve az orosz szir (Сыр), azaz túró szóból származik. Létezik édes és sós változata is. Leggyakrabban reggelire vagy desszertként fogyasztják. Smetenaval (orosz tejfölféle), porcukorral vagy varenyevel (orosz lekvár) körítik.


Hozzávalók:
  • 250 g túró
  • 2 tojás
  • 2-3 tk. kristálycukor
  • 100 g zabliszt (készíthető hagyományos búzaliszttel is) + kevés liszt a formázáshoz
  • só ízlés szerint
  • kevés vaj
  • 250 g füstölt lazac
  • 250 g tejföl vagy créme fraiche
  • 1 ek. apróra vágott metélőhagyma

    Elkészítés:

    A túrót villával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, s jól összekeverjük. Szitáljuk hozzá a lisztet, majd alaposan dolgozzuk össze. Vízbe mártott kanál segítségével adagoljuk, lisztbe mártva lapos pogácsákat formálunk belőle. Kezünkkel szép kerek koronggá formáljuk, majd lerázzuk a felesleges lisztet.
    Serpenyőben vajat hevítünk, majd a korongok mindkét felét megsütjük.

    Tipp: Aki esküszik a hagyományos orosz verzióra, adjon hozzá több cukrot, s fogyassza édesen. Adhatunk a tésztához rumba áztatott mazsolát, csonthéjast, s locsolja meg smetanaval, szórjuk meg porcukorral és öntsük le varenyevel.




    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése