3/26/2014

Török pide

A pide, vagy más néven török pizza egy abszolút klasszikus! Olyan, mint egy nyitott olasz calzone, csak ez épp csónak/papucs alakú. Kreatívan variálható, nagyon finom a spenótos-fetasajtos és a darált húsos változata is. Ez most egy csirkét változat, mert tegnap darált hús volt, s ma inkább valami másra vágytunk.


Hozzávalók a pide tésztához:
  • 1.5 cup liszt
  • 1/2 ek. szárított élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 1/2 cup langyos víz
  • 1/8 cup olaj
  • + 2 ek. olaj a tészta megkenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 150 g csirkemell
  • só, bors
  • kebab fűszerkeverék
  • 1 ek. olaj
  • 1 db piros húsú paprika
  • egy szál újhagyma
  • ízlés szerint néhány szelet cukkini

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A csirkemellet feldaraboljuk (én felcsíkoztam), sózzuk, borsozzuk, kebab fűszerkeverékkel ízesítjük, és kevés olajon megpároljuk (ne pároljuk túl, másképp a sütőben kiszáradhat). 
A tésztából négy egyforma gombócot formálunk. Minden gombócot ovális alakúra, jó vékonyra kinyújtjuk. Az ovális forma adja a 'csónak' formát. A forma közepébe ráhalmozzuk a csirkét és a többi feltétet. A 'csónak' egyik felét felhajtjuk, majd  így járunk el a másik felével is. Az összeérő végét összecsippentjük. Ecset segítségével kevés olajjal megkenjük a tésztát. 
200 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk (én pizza követ használtam) és 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kellemes barnás színt kap. Még melegében fogyasztjuk.

Tipp: ha ügyesek vagyunk, tehetünk a behajtott tésztaperem alá sajtot, ami a sütőben finoman megolvad. 




Aki kedvet kapott, nézze meg a videót. Fantasztikus, milyen szenvedéllyel és tehetséggel készül a videóban látott kis snack bárban a pide. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése